Световни медии: След лятото на протеста в България дойде пролетта на разкритията

0

След лятото на протеста дойде пролетта на разкритията, които подхраниха съмненията в „мафиотската държава“, пише „Нойе Цюрхер Цайтунг“. Достатъчно критичен ли е Брюксел към София? Още мнения на чуждестранни издания

Дойче Веле

„Много граждани в ЕС осъзнават корупцията като огромен проблем“ – това стана ясно и от последния корупционен индекс на „Трансперънси Интернешънъл“, коментира на сайта си мрежата от обществено-правни медии АРД в Германия. Изданието припомня, че докато в Дания и Финландия едва 12%, респективно 16% от анкетираните осъзнават собствените си правителства като корумпирани, в България подобно усещане имат 90% от гражданите.

Германският „Ханделсблат“ също обръща внимание на проблема с корупцията в ЕС и милиардите от Европейската програма за възстановяване. Изданието отбелязва във връзка с Унгария, че ЕС реално няма сериозни възможности да окаже натиск над корумпирани правителства.

„Мафиотската държава“

Милиардите от Европейския фонд за възстановяване хвърлят нова светлина върху българския проблем с корупцията, пише „Нойе Цюрхер Цайтунг“. За разлика от София и Вашингтон, в Брюксел не обръщат прекалено голямо внимание на проблема, твърди Фолкер Пабст, автор на статията, озаглавена „ЕС остава встрани от борбата срещу корупцията“.

Той отбелязва, че след лятото на протеста през миналата година е дошла пролетта на разкритията и информира за скандалните разкрития, направени от служебното правителство през последните седмици, които отново дали повод да се заговори за „мафиотската държава“.

Гръмотевичният удар на „Магнитски“

Авторът споменава изрично подслушванията на опозиционни политици преди изборите през април, както и раздаването на кредити от ББР на тесен кръг от отбрани лица. Според него, има голяма разлика в начина, по който в чужбина реагират на подобни сигнали.

За разлика от Брюксел, „САЩ напоследък излъчиха много ясен сигнал срещу корупционната култура в България. Според Вашингтон е ставало дума за най-суровата досега единична мярка за борба срещу корупцията“, пише „Нойе Цюрхер Цайтунг“ във връзка със санкциите по закона „Магнитски“.

Ако американските санкции затруднят обслужването на клиентелистките мрежи, промени може и да настъпят. Но особено важно е какво се случва в самата България, е цитирана да казва политическа наблюдателка.

Прогнози за изхода от изборите

Швейцарският ежедневник коментира, че изходът на предстоящите предсрочни парламентарни избори е неясен и отбелязва, че ГЕРБ все още води в анкетите, но и това, че партията на Слави Трифонов също има шансове да излезе първа. „Трифонов се рекламира с радикалното си отрицание на старите елити. Но за какво точно се бори, остава неясно“, коментира Фолкер Пабст.

Информация на „Евронюз“ също обръща внимание на прогнозите за изхода от предстоящите избори. Там е цитиран Христо Иванов, съпредседател на „Демократична България“, който казва, че ще направят всичко възможно, за да спечелят гласовете на онези 20% от избирателите, които не са гласували предния път, а сега казват, че смятат да го направят. Става дума за сериозен потенциал.

Евронюз предрича, че партиите в бъдещия парламент няма да са много по-различни от сегашните. „Парламентът отново ще е твърде фрагментиран, с твърда разделителна линия между по-старите партии и новите, които се борят срещу истаблишмънта. А това затруднява създаването на функционираща коалиция, коментира „Евронюз“.

Прегледана: 163625

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече