Брюксел пак ще ни накаже заради правителството на Борисов

0

43 общински депа все още не са закрити и ни предстои наказателна процедура, която ще ни излезе по-солено от тази за въздуха. Това заяви пред депутатите в 46-тото Народно събрание служебният министър на околната среда и водите Асен Личев, цитиран от Фрогнюз.

Думите му идват месец след като стана ясно, че Европейската комисия е поискала да бъдат наложени санкции за България заради нерекултивирани депа за отпадъци. 

Срещу България има постановено решение на Съда на ЕС от юли 2015 г., с което страната е осъдена за това, че не е закрила старите общински депа, които не отговарят на европейското законодателство. Страната е осъдена за 113 депа за битови отпадъци, защото не са закрити до юли 2009 г. и продължават да се експлоатират към онзи момент.

Съгласно поетите ангажименти от България към ЕК след първото решение на Съда всички 113 депа са с преустановена експлоатация към 2017 г., но до 31 декември 2020 г. е следвало да бъдат рекултивирани. Шест години след осъдителното решение на Брюкселския съд, общините не са закрили 43 депа. 

„Годишно генерираме около 3 млн. битови отпадъци. Около 1 млн. от тях са отпадъци от характера на смесени отпадъци за изгаряне, на тях никой не им обръща внимание и общините няма къде да ги съхраняват“, каза още Личев пред народните представители. 

Прегледана: 165825

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече