Министрите на Слави започнаха да се излагат още преди да са встъпили в длъжност

0

До ректора на Софийския университет в сряда са подадени три сигнала по случая със съмненията за плагиатство от страна на номинирания от „Има такъв народ“ за вътрешен министър Петър Илиев, съобщи Mediapool, като цитира пресцентъра на СУ. От университета потвърдиха пред „Сега“, че са подадени три сигнала. Те не са анонимни, но от вуза не разкриха от кого са. „Сега“ научи, че те са от преподаватели в Юридическия факултет, а ректорът е изискал и двата научни труда – и на Илиев, и на доц. Наталия Киселова.

Доц. Киселова, от която се твърди, че е преписвал Илиев, коментира пред „Сега“ единствено, че ще съдейства на комисията и ще представи труда си, каквото е изискването.

Според вътрешните правила на СУ сигналите ще бъдат разгледани по допустимост в 7-дневен срок и след това ще бъдат препратени на етичната комисия.

Неофициално се твърди, че в средите на Юридическия факултет за случая се знае отдавна, но досега е предпочитано да се мълчи и не е правена официална проверка, за да се запази имиджът на катедрата по конституционно право.

Според правилника на СУ плагиатството е причина за прекратяване на трудовите правоотношения със съответния преподавател. Доказано плагиатство може да доведе и до отнемане на адвокатските права на Илиев. Плагиатството е и престъпление от частен характер по чл. 173 от Наказателния кодекс. За целта трябва да се внесе тъжба в съда от засегнатото лице. В този случай това не е направено в законовия срок от 2 години.

Скандалът около Илиев се разрази, когато Фейсбук групата „Правна лудост“, в която членуват студенти по право, разкри, че книга на проекто-министъра от 2015 г. съдържа около 40 страници почти идентичен текст с този в докторската дисертация от 2008 г. на работещата също в Юридическия факултет на СУ доц. Наталия Киселова.

Трудът на Киселова, който впоследствие е издаден в книга, е на тема „Парламентарен контрол“. Съмненията на студентите за плагиатство спрямо адв. Петър Илиев са свързани с книгата му „Компетенцията на Народното събрание“, издадена от „Нова звезда“ през 2015 г. В момента тя не може да бъде намерена по книжарниците.

Илиев бе номиниран за правосъден министър в правителството, лансирано от ИТН веднага след изборите с премиер Николай Василев. След като партията на Слави Трифонов оттегли тази си идея, Илиев дори се спрягаше за човека, който ще бъде посочен да получи мандата за съставяне на кабинет. Вместо него обаче в президентството се яви Пламен Николов. Илиев отново е номиниран за министър, но този път – вътрешен.

Д-р Петър Илиев е щатен университетски преподавател (главен асистент) в ЮФ на СУ. Преподава учебните дисциплини „Конституционно право“, „Организация на правозащитните институции“ и „Правата на човека в юриспруденцията на българските съдилища“.

Доц. Наталия Киселова е доктор по Конституционно право от 2008 г. Тя преподава от 2005 г. в катедра „Конституционноправни науки“ на ЮФ на СУ. 

ПРОЦЕДУРА 

Вътрешните правила на СУ не позволяват образуване на проверка за плагиатство по анонимни сигнали. Всеки сигнал се проверява за допустимост в 7-дневен срок от получаването и ако се прецени за такъв, се насочва към етичната комисия. Засегнатото лице има 7-дневен срок на свой ред да се запознае със сигналите. Процедурата позволява да се изискват становища от трима посочени от декана експерти в съответната област. Те имат срок от 14 дни от датата на възлагане да дадат становище. Това на практика означава, че проверката ще се протоци поне месец. Етичната комисия излиза с окончателен доклад за наличие или отсъствие на плагиатство и мащаба му. При потвърдено плагиатство трудовото правоотношение с лицето се прекратява.

ФЕЙСБУК ЗВЕЗДА

Великотърновският адвокат Момчил Иванов, който е кандидатът на ИТН за друг ключов пост – министър на правосъдието, също нашумя в последните дни. Но не с позицията си по теми около правосъдната реформа, а заради няколко статуса във Фейсбук. Той изтри профила си в социалната мрежа, но статусите му „живеят“ като скрийншотове.

„За първи път някой казва НЕ на соросоидните платени политици – майкопродавници. Срещу ИТН е активирана цялата гнусна паплач, която последните 30 години постоянно точи държавните финанси под една или друга форма. Тоя път няма да ви се получи! Ще удържим цялата тази злост в името на България и националният интерес“, пише Момчил Иванов (правописът е запазен).

Момчил Иванов

Кандидат-министърът потвърждава пред „Свободна Европа“, че той е авторът на публикацията за „соросоидните платени политици – майкопродавци“. Попитан какво има предвид, Иванов разказа, че адресатът е конкретен човек от „Демократична България“ – Велико Търново, който обиждал партията на Слави Трифонов и наричал „Има такъв народ“ чалгари. Иванов отказа да го назове. Но обясни, че след като е публикувал статуса, му се е обадил „човек от екипа на Иван Костов“, който сега е симпатизант на „Демократична България“. „И ми каза: пич, не е окей това, което правиш“. Така Иванов размислил и изтрил публикацията.

Във Фейсбук циркулира и снимка на друг постинг на Иванов от профил с име Momtchil Ivanov, за който той отрича да е негов.  В статуса Ivanov се обръща към медиите „Дневник“, „Капитал“ и „Свободна Европа“ и казва, че търпението на българите има своите граници. „Скоро ще затворим мръсните ви лъжливи майкопродажни соросоидни усти!!!!“ Момчил Иванов казва пред „Свободна Европа“, че не е писал подобен постинг и твърди, че е жертва на хакерска атака. „Снощи (вторник – б.а.) към 17 часа софтуерът на телефона ми изписа буквално „Имате проникване в телефона, моля да го рестартирате“, обяснява той.

„Мираж е върховенството на правото с фигура, която говори за „соросоиди“, „майкопродавци“, „гнусна паплач“, коментира във Фейсбук преподавателят по „Медийно право“ в журналистическия факултет на СУ и проф. Нели Огнянова.

Източник: в. Сега

Прегледана: 163860

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече