Тома Биков оглави комисията по култура и медии. И това ако не е цинизъм?!

0

”Това, което се разиграва в европейската преса, са директно платени публикации от българи”. ”Свобода на словото имате навън. Това тук е парламентът”. Това са два много красноречиви цитата, които идват от устата на най-новия шеф на парламентарната комисия по култура и медии – Тома Биков.

Биков е един от най-изявените, емоционални и артистични говорители на ГЕРБ и Борисов. Съвсем неотдавна именно той бе човекът, който нарече критичните статии към България в иначе авторитетни чуждоезични издания платени. И то от българи. Заговорниците срещу иначе безгрешното, безупречно управление на Борисовата партия включваха издания като „Spiegel“, „Der Standard“, „The Guardian“, „Financial Times“, „Politico“, „Washington Post“, „Le Monde“, „Cicero“ и прочее. 

Естествено думите на Биков не останаха незабелязани от престижните издания и последва реакция. Медийната програма за Югоизточна Европа на германската фондация „Конрад Аденауер“ отправиха остра критика към Биков и посочи, че сериозните медии в Германия не взимат пари за статии, особено свързани с България. Освен това тогава отправиха и покана за разговор към Биков като член на комисията по култура и медии, на която той така и не откликна.

И така се оказва, че същият този рупор на свободното слово, който бе така възмутен от необективните платени материали в западните медии е начело на постоянната комисия по култура и медии в 46-тото Народно събрание. Биков ще е начело на комисията уж за кратко, предвид факта, че май се запътваме към нови избори. Избран с любезното съдействие на останалите парламентарни групи, които явно са постигнали консенсус по един важен въпрос – на ГЕРБ ще се даде най-маловажната комисия. 

Това само по себе си е сигнал – към медиите, театрите, кината, журналистите, артистите. Това е причината да падаме все повече в класацията за свободно слово, а културният живот у нас да съществува на мускули.

И нещо повече – това само по себе си е цинизъм. 

Джесика Вълчева, Фрогнюз

Прегледана: 168840

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече