Шефът на БНР: Напуснах, защото ме беше страх за личната ми сигурност

0

Подалият оставка като генерален директор на БНР Андон Балтаков е напуснал поста заради притеснения за личната си сигурност. Това разказва той в интервю за “Дневник”. Балтаков има и два други аргумента да напусне преждевременно поста: опитите да бъде саботирана работата му и липсата на професионална подкрепа на журналистическата гилдия в България за това, което прави.

На 2 август, когато се разбра, че Балтаков се оттегля, бе съобщено, че мотивите му са “дълбоко лични”. Съветът за електронни медии (СЕМ) избра за временно изпълняващ длъжността Милен Митев – юрист и директор на дирекция “Административна” в радиото.

Сега регулаторът има три месеца да проведе конкурс за нов титуляр.

Балтаков беше избран за директор през януари 2020 г., след скандала с опита за сваляне от ефир на дългогодишния водещ на сутрешния блок на програма “Хоризонт” Силвия Великова и последвалото безпрецедентно дълго спиране на ефирното излъчване на програма “Хоризонт” на 13 септември 2019 г.

Кални стъпки и мръсна чаша с чай

Напусналият шеф на БНР разказва, че прибирайки се от командировка е заварил кални стъпки в апартамента си в центъра на София. “Първоначално си помислих, че може би аз съм влизал и излизал, което не е типично за мен да оставям апартамента така. След това оставих куфара в една от спалните и видях, че гардеробът е отворен. Нищо не беше откраднато. Когато влязох в хола, видях оставена мръсна чаша с чай на барплота. И тогава ми стана ясно, че някой е влизал”, обяснява той.

Балтаков не подава сигнал до полицията. “Знаех, че това щеше да бъде поето като опит да се компрометира радиото и генералния му директор, за търсене на някакви дивиденти. Консултирах се с няколко криминалисти, които ми казаха, че това, за което говоря, е опит за сплашване”, обяснява той.

И разказва как се е свързал със служебния вътрешен министър Бойко Рашков. “Говорихме много накратко и му обясних набързо. Казах му, че се притеснявам и че телефонът ми се подслушва, и бих искал да се видим на живо. Той каза “да, разбрах” и разговорът беше дотам”, твърди Балтаков.

След няколко дни, на 4 юли, се видял и с премиера Стефан Янев, който бил в БНР за интервю. “Аз го поканих, за да споделя притесненията ми. Не последва никаква реакция на самата държава. Най-малкото очаквах дори от куртоазия някой да изпрати човек, за да обясня какво се е случило и защо се притеснявам и най-малкото да ми даде категорично становище, че това не е заплаха. За мен това е атака, опит за сплашване. Аз не съм параноик, но ако аз не съм сигурен за собствената си безопасност, как да доведа семейството си тук (от САЩ, бел. ред)“, споделя той. След като нищо не последвало и от срещата му с Янев, Балтаков решил да си направи подарък – самолетен билет за САЩ.

Засегнати интереси

На въпрос кой би го сплашил той отговаря, че е възможно да са представители на икономически интереси, които са засегнати от неговата политика на изключителна прозрачност и липсата на толериране на когото и да било и неучастието му в каквито и да е схеми.

Той имал и конкретни съмнения, които отказва да сподели публично, тъй като нямал достатъчно факти. “Разбира се, зад това може да се крият и политически интереси, недоволни от начина, по който управлявам БНР, и реформата, която бях започнал в цялата система. И третото, което много бих искал да е истина, е да се окаже, че това е някакъв опит за грабеж”, допълва той.

Прегледана: 158965

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече