7\8? Размерът има значение в политиката

0

Иво Инджев, ivo.bg

Остават часове преди края на залаганията на тази борса. Вървят наддавания дали тука ще има или нема да има правителство с мандата на ИТН. 

Негласуването, неучастието в сценарии по широко разпространените тесни (като механите за нашата душа – по Ботев)  балкански ритми в  размера 7\8   не е  престъпление. Не е като купуването и продаването на гласове от търговци на борсата на политическо влияние.

Брокерите трескаво опипват пазарите. Опипаните и спазарени преписвачи, оставачи и обикновени мариачи се дърпат като ощипани при докосване от “вражески” ръце до тайните им.

Не им било важно да се хванат на хорото, на което са се закачили като удавници за сламени постове, но не искат да се пускат, колкото и да ги щипят някакви медийки с някакви въпросчета и компроматчета за техните плагиатчета.

Дреболии в търговията на едро с участието на великански джуджета от лилипутинския пейзански пейзаж!

Кое е по-омаскаряващо? Да гласуваш или да не гласуваш?

Това е въпросът.

Политиката е сцена, но не е нужно да държиш като символ на колебанията си на сцената череп, като татуирания върху тялото на учиндолския Хамлет. Достатъчно е да държиш на думата си пред избирателите, че няма да вкарваш във властта прогонения от там през вратата популизъм, за да му позволиш да се завърне през прозореца на собствения ти конформизъм.

На изборите в Германия през януари 1933 година националсоциалистите печелят срещу разединената опозиция. Дотук – банално известно, че и диктаторите могат да дойдат на власт по демократичен път.

Историята обаче има продължение, което в днешната българска ситуация е поучително. Не защото аналогията с възхода на нацизма е пряка, а поради факта, че в момента плашат нежелаещите  да подкрепят един спекулиращ върху общата омраза срещу статуквото ( Версай и прочее несправедливости от близкото минало) проект.

Плашат ги с клеймото на позора.

В онази Германия по онова време 96 народни представители са отказали да подкрепят на фаталните избори шоуто на Хитлер. До един са платили с живота си за този отказ.

НА СНИМКАТА: Паметник в Германия на 96-те депутати, които са отказали да гласуват в подкрепа на националсоциалистите.

Всяка прилика с друго шоу у нас днес е случайна. Но не е лошо да се знае, че сценариите не трябва да бъдат диктувани от претенденти да определят гласуването според размера 7\8. Негласуването не е престъпление. Даже напротив в този случай.

Размерът на компромиса все пак има значение.

Прегледана: 161705

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече