ИТН се захвана с регулацията на медиите

0

Въпреки анонсите на партията на Слави Трифонов, че основната й цел е да се бори с корупцията, да реформира съдебната система, да премахне полицейското насилие и т.н., един от първите законопроекти на ИТН в това Народно събрание всъщност се оказа форма на регулация на медиите, съобщи в. Сега.

Преди това темата за журналистическата дейност бе любима на ГЕРБ и ДПС, припомнят от медията. Главният редактор на едно печатно или електронно издание да носи отговорност за публикация в него, когато под статията липсва име или е използван псевдоним. Това предвиждат внесени от ИТН промени в Закона за задължителното депозиране на печатни и други произведения и за обявяване на разпространителите и доставчиците на медийни услуги.

Шефът на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов поясни, че поправката се внася, тъй като към момента отговорността се носи от собственика на средството за масово осведомяване, който обаче на практика в много случаи бил неизвестен. „Ако някое жълто издание напише, че сте изял баба си и решите да го съдите, отговорността се носи от собственика, който често е някой мургавелко от някое гето. Ако се приеме нашето предложение, отговорността ще е на главния редактор”, посочи Йорданов.

В допълнение ИТН предлагат и печатни и електронни медии да не могат да получават държавно финансиране по всякакви проекти в размер на повече от 5% от годишния им оборот за предната година. „Твърде много медии съществуват само на общински бюджет, да не говорим, че националните частни телевизии огромен пакет от бюджета им се формира точно по линия на разни оперативни програми и те зависят реално от властта. И затова дълги години наблюдаваме как двете големи частни медии правеха доста творчески новини по отношение на управлението на Бойко Борисов, защото наистина бюджетите и заплатите им зависеха от това“, обясни Тошко Йорданов. В крайна сметка медиите трябва да се борят на свободния пазар и да живеят от рекламите и продукцията си, а не да зависят от държавата, допълни Тошко Йорданов.

Прегледана: 168865

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече