Ралица Василева за 11 септември: В този ден Америка загуби своята невинност и разбра, че има нужда от съюзници

0

В този ден Америка загуби своята невинност, разбра, че е уязвима и има нужда от съюзници. Това заяви пред NOVA журналистът от CNN Ралица Василева, отразявала атентатите в Ню Йорк.

„Бях в нюзрума и се приготвях за предаване, когато видяхме първия извънреден бюлетин за атентатите. Мислех, че става въпрос за самолетна катастрофа. После видяхме как със страхотна сила се вряза втори самолет в сградата. Тогава разбрахме, че става въпрос за невиждана атака. Светът се промени за часове. Бивши врагове станаха съюзници. Това е събитие, което помниш цял живот. Работихме през цялата нощ“, сподели Василева.

„Винаги войните се случваха другаде. Затова дотогава повечето американци се чувстваха защитени. В този ден целият свят протегна ръка на САЩ. Имах роднини, които живеят в Ню Йорк. В началото не знаех какво се е случило с тях. Само знаех, че не работят близо до кулите близнаци“, каза още журналистът от CNN.

И допълни, че най-тежко ѝ е било да интервюира близките на загиналите.

„Такова нещо не бяхме виждали досега, такава жестокост, не знаеш какво са ти скроили, но се върнахме с колегите и поехме работата си“, допълни журналистката.

„Никога няма да забравя как се вряза вторият самолет, а и геройството на хората в четвъртия самолет. Пожарникарите и полицаите, които отиваха вътре в кулите да спасяват хора, докато хората бягаха навън. Никога няма да забравя и близките на загиналите – те искаха да бъдат интервюирани, защото искаха да разкажат и покажат снимки на своите близки, които издирваха. Никога няма да забравя тази човешка мъка. Както и как всички вървяха, целите в пепел“, сподели тя.

20 г. в Афганистан са много, 20 г. е достатъчно да градиш демокрация в чужда държава. Проучванията показваха, че американците искат изтегляне от Афганистан. Никой не очакваше такъв колапс на правителство и армия, коментира още журналистката.

Светът е по-несигурен, с повече заплахи, но и по-развит, имаме начини да намерим разрешение. Просто трябва да се адаптираме към тази несигурност и пак да живеем пълноценен живот, добави Василева.

Прегледана: 163795

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече