Фирма, спасявала подводницата „Курск“, идва да спасява заседналия кораб край Яйлата

0

Фирма, спасявала подводницата „Курск“, ще дойде на помощ за изтеглянето на заседналия край Камен бряг плавателен съд „Vera Su“. Това съобщи служебният транспортен министър Христо Алексиев, който пристигна в местността „Яйлата“.

„Говорил съм лично с най-добрата фирма в света, която се занимава със спасяване на кораби. Това е фирма, която е спасявала „Курск“. В момента подготвят план за изтеглянето на кораба“, заяви Алексиев, цитиран от Дир.бг.

По думите му има престъпна безотговорност назад във времето, свързана с техническата обезпеченост. Той обясни, че в закона е ясно записано, че държавата трябва да има отговорност и ресурсна обезпеченост при такива случаи.

„Нищо такова не е свършено и в рамките на 3-4 дни трябва да го свършим това с лични контакти“, отбеляза служебният министър.

Очаква се на място да пристигне и директорът на „Морска администрация“.

„Учудващо за мен, „Морска администрация“ е дала прекалено много време на корабособственика да реагира, затова с моя помощ мобилизирахме всички налични ресурси не само в държавата, но и в частните компании. Никой нищо не е свършил години назад и сега ние като екшън герои трябва да решаваме тази ситуация и ще я решим“, категоричен беше Алексиев и подчерта:

„Ще проверя кой е спал по веригата и не си е свършил работата и ще бъда абсолютно безкомпромисен. Лично аз поемам случая, ще има и уволнения“.

Той заяви и че с военноморските сили ще укрепят кораба, защото се очакват двуметрови вълни.

„Току що проведох разговор с Военноморските сили – има едни 4-тонни котви, които могат да укрепят кораба, за да не се разбие от силните вълни. Притеснявам се и за екипажа, сега ще коментираме дали е безопасно те да останат на кораба, посочи още транспортният министър.

Тази сутрин започна операция по изтеглянето на кораба, но малко по-късно тя беше спряна със заповед, дошла от МОСВ. Причината беше, че от кораба не е свалено достатъчно количество от товара – едва около 300 от общо 3000 тона, а атмосферните условия са лоши.

Прегледана: 157950

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече