Иван Костов: „Продължаваме промяната“ създаде съмнението, че си служи с неистини

0

„Продължаваме промяната“ загуби доверието на потенциалните си партньори, с които би могла да състави правителство на мнозинството в следващия парламент, и претенцията им да излъчат министър-председател и ключов министър няма да се приеме от останалите. Затова от фигурата на президента и от това на кого ще връчи мандат за кабинет зависи дали той ще е успешен. Това мнение изказа пред бТВ министър – председателят на България между 1997 и 2001 г. и бивш лидер на ДСБ Иван Костов.

Според него съставянето на успешно правителство ще зависи не само от начина, по който избирателите разпределят депутатите в парламента, но и от фигурата, която бъде избрана за президент. Ако следващият държавен глава „е против разрушаването на модела ГЕРБ – ДПС, ще бъде много трудно да се състави правителство, ще е по-лесно, ако президентът е готов да изиграе много активна роля, за да обедини тези, които искат да проведат реформите, от които се нуждае страната и особено съдебната реформа“, каза Костов.

Според бившия премиер и лидер на ДСБ отсега се вижда, че ГЕРБ и ДПС няма да могат да формират мнозинство и затова е важно на кого президентът ще връчи мандат за съставяне на правителство. (Законът определя, че той е длъжен да връчи мандат на първата и на втората политическа сила, а при неуспех сам избира между останалите). Напомни, че ако това е БСП, „Демократична България“ автоматично бива изключена от конфигурацията, доколкото е поставила условие да не участва с мандата на левицата.

По този повод той предупреди и че „Продължаваме промяната“ „силно са загубили доверието“ на останалите партии, с които биха могли да партнират – на „Има такъв народ“ , на БСП, защото са създали съмнение, че си служат с неистини. Като такива неистини Костов изброи казуса с двойното гражданство на Кирил Петков, с твърденията за нарушения в агенция „Пътна инфраструктура“, които държавната финансова инспекция не е потвърдила, твърденията, че водят преговори с „Демократична България“. „Може да се дължат на неразбиране на институционалните правила, да се прави пиар или да се преследват политически цели, но това не е коректно в политиката“, заключи Костов.

„Остава един-единствен успешен вариант“, коментира той без да го посочи.

Костов изказа мнение и за тримата основни претенденти за президентския пост като отдаде предпочитанията си на подкрепяния от „Демократична България“ Лозан Панов, когото подчерта, че не познава. „Знам какво мъжество и сила се иска да се изправиш срещу завладяната съдебна власт и да се опитваш да се бориш почти сам, да си подложен на издевателствата на прокуратурата и данъчните. Изживял съм го и го знам“, добави.

Изказа съмнения доколко действащият държавен глава Румен Радев и неговият екип разбират демократичните правила и начина на функциониране на демократичните институции, след като той реагира на зависимостите в съдебната власт след като реагира на това едва след като прокуратурата влезе в офиса му. „Виждам, че дълго време се опитваше да бъде между НАТО и Русия и спечели дистанциране на страните от НАТО и унизително третиране от Русия“, каза Костов.

За подкрепения от ГЕРБ Анастас Герджиков разказа спомен от създаването на партията „Новото време“, на което присъствал лично лидерът на ДПС Ахмед Доган, което не било обичайно за него. На учредяването Доган ги обявил за велики и за голяма надежда на демокрацията, заради което партията получила названието „ДПС в НДСВ“. На същото събрание, спомня си Костов, Герджиков е избран в ръководството.

Според Костов за икономическа или ценова криза в страната не може да се говори, твърденията за това били груба пропаганда, а кризата е политическа и институционална. „Кризата е в политическата система – тежка, застойна. Институциите функционират все по-неадектавтно, а някои дори нанасят вреда като прокуратурата, Комисията за защита на конкуренцията, Банката за развитие… В това е кризата , както и в елиминирания обществен дебат,“ обобщи той.

Прегледана: 156640

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече