Путин: Скокът на цените на енергията е заради зелените политики на ЕС

0

Автор: Георги Готев, euractiv.bg

Руският президент Владимир Путин заяви в сряда (13 октомври), че причината за скока на цените на енергията е недостигът на електроенергия в резултат на увеличеното използване на възобновяема енергия.

По време на откриването на Руската енергийна седмица в Москва Путин каза също, че Русия е готова да предостави повече газ на Европа, ако това бъде поискано, като категорично отхвърли предположението, че Москва свива доставки по политически мотиви.

Путин се фокусира върху въздействието на кризата, причинена от пандемията и каза, че миналогодишната статистика показва, че световното потребление на първична енергия е намаляло с 4,7%. Това според него е най-големият шок за сектора през последните 70 години.

По думите му вследствие на това цените са адаптирани към спадащото търсене, като например за миналата година, когато цената на природния газ в Европа спадна с 60% до 113 долара за хиляда кубически метра срещу 159 долара през 2019 г. и 282 долара през 2018 г.

Путин нарече ситуацията в петролния сектор „уникална“.

„Никой от вас или нас дори не можеше да повярва. Никой дори не можеше да си представи, че миналата пролет петролът ще запише отрицателни цени за първи път в историята. Съхранението на петрол стана по-скъпо, отколкото закупуването му. Тази ситуация е просто уникална“, каза той.

След това той обсъди ситуацията с пазара на газ в Европа, който по думите му все още не изглежда балансиран и предвидим, като основната причина за това е, че „не всичко на този пазар зависи от производителите: потребителите на газ играят равнопоставена и дори по-голяма роля“.

Путин допълни, че ще каже няколко неща, които може да звучат като очевидни и обичайни, „но различни отговорни лица в последно време са избрали да забравят за тях, или да мълчат за тях, заменяйки анализа на ситуацията с празни политически лозунги“.

Той каза, че през последните 10 години делът на възобновяемите енергийни източници в европейския енергиен баланс е скочил, което на пръв поглед изглежда като „нещо добро“.

Той обаче каза, че този сектор е известен с нестабилното производство на електроенергия и в случай на големи неуспехи в производството, преди всичко поради лошо време, този резерв просто не е достатъчно голям, за да покрие търсенето.

„Точно това се случи тази година, когато поради намаляване на производството на вятърни паркове имаше недостиг на електроенергия на европейския пазар. Цените се покачиха, което предизвика скок в цените на природния газ на спотовия пазар“, каза той.

Путин също така обвинява страните от ЕС, че не са планирали да складират достатъчно газ. Той каза, че обикновено запасите от газ традиционно се попълват през лятото, за да се отговори на търсенето през зимата. „Тази година, дори след студена зима в Европа, много страни предпочетоха да не го правят, разчитайки на доставките на газ на място и „невидимата ръка“ на пазара, но скокът в търсенето изпрати цените още по-високо“, каза той каза според стенограмата на Кремъл.

Путин подчерта, че „покачването на цените на природния газ в Европа произтича от недостиг на електроенергия, а не обратното“, и отхвърли предположенията, че Русия манипулира, или е повлияла на скока на цените. Той обвини политиките на ЕС за негативното развитие.

„Няма нужда да хвърляме вината върху други хора, което някои от нашите партньори се опитват да направят. Понякога е изумително какво се говори, сякаш тези хора не знаят числата […], не виждат реалността и просто прикриват собствените си грешки. Системни недостатъци постепенно бяха въведени в европейската енергетика през последното десетилетие, което доведе до голяма пазарна криза в Европа“, каза Путин.

Той подчерта, че Русия изпълни своите договорни задължения към нашите партньори „изцяло, включително партньорите си в Европа, като гарантира непрекъснати доставки на газ в тази посока“.

„Виждаме условия, които ще доведат до рекордно големи обеми на газоразпределение на световния пазар до края на годината. Нещо повече, ние винаги сме готови да се срещнем с нашите партньори наполовина и сме готови да обсъдим допълнителни действия“, добави той.

Руският президент не пропусна да спомене новите тръбопроводи „Турски поток“ и „Северен поток 2“, подчертавайки техния принос за намаляването на емисиите на парникови газове.

„Само за ваша информация: въглеродният интензитет на руското разпределение на природен газ по тръбопровода „Северен поток 1“ е 66,7% по-нисък от този на американския втечнен природен газ. Казвам това само за сравнение“, каза Путин.

Всъщност Европа не можеше да разчита на американски втечнен природен газ в последния период, тъй като САЩ продават газа си на азиатските пазари, където цените са много по-високи от тези в Европа.

Прегледана: 156105

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече