Верни ли са конспиративните теории за манипулация на изборите, които Борисов разпространява?

0

Конспиративните теории за планирани манипулации на вота, които Бойко Борисов разпространява, явно целят да отклонят общественото внимание от последните разкрития на Бойко Рашков, смята Петър Чолаков.

Конспиративните теории, които Бойко Борисов разпространява на час по лъжичка, явно целят да отклонят общественото внимание от разкритията на вътрешния министър Рашков, които могат да нанесат непоправими щети върху „модела ГЕРБ“.

Не, допълнителните машини няма да откраднат изборите от ГЕРБ

Бързият прочит на „манипулациите“, за които бият тревога бившите управляващи, показва, че става дума за откровени фантасмагории. Появилите се „тук 150, там 228“ (по Борисов) машини за гласуване на „Сиела Норма“ съвсем не са фантоми и нямат зловещата мисия да похитят изборната победа на ГЕРБ.

Както вече поясни пред БНТ Веселин Тодоров, изпълнителният директор на фирмата доставчик на машините, в страната са докарани допълнителни 400 устройства, но те няма да бъдат използвани по време на изборите. Евентуално, след вота биха могли да послужат за сервизна дейност и резервни части.

Разбира се, от „Сиела Норма“ е трябвало да информират ЦИК своевременно за допълнителните машини. Не е било трудно да се предвиди, че дори мълвата за „призрачните“ машини може да се използва за препратки към прословутата Костинбродска афера от 2013 година.

И още една пробойна в теорията, която лидерът на ГЕРБ развива: през май 2021-а година Борисов обяви промените в изборните правила за „законодателен тероризъм“, който цели да даде ЦИК в ръцете на Румен Радев. Ако това е така, защо тогава в комисията също са видимо неприятно изненадани от историята с допълнителните машини за гласуване на „Сиела Норма“?

Обвиненията за готвени манипулации са безпочвени

Нелепо е и обвинението за изопачаване на резултатите от вота с допълнителни „600 карти“. Реториката на Борисов както обикновено е така подбрана, че да постигне максимално въздействие. Той прави ефектен паралел между картите за гласуване и измамите с банкови пластики. Сладкодумно Борисов трансформира страхове, които са познати на всеки – кошмарът, че ловки мошеници могат да източат парите от банковата ти сметка – в ужас от новите изборни технологии. Подобни безпочвени обвинения единствено подклаждат недоверие към демократичния политически процес.

„Измамата“ – такава, каквато я обрисува Борисов, няма как да се осъществи, защото всяка смарт карта е предназначена само за определена машина за гласуване – настройването на „фалшивите карти“ би отнело прекалено много време. От „Сиела Норма“ подчертаха, че допълнителните 400 машини не разполагат със смарт карти, фирмата отрича и да е поръчвала 600 допълнителни.

Петър Чолаков

Освен това в методическите указания на ЦИК изрично се посочва процедурата, чрез която машините се предават на секционните комисии от представител на „Сиела Норма“. Подчертава се и това, че всеки избирател ще получи само по една карта за гласуване, което оборва твърденията на ГЕРБ, че избирателят можел някак си да получи втора карта от комисията и така да гласува два пъти.

Целта е отклоняване на вниманието и предизборна атака срещу президента

Първата причина за конспиративните теории, които ГЕРБ тиражира, вече бе спомената: става дума за класическа контраатака чрез информационна диверсия. В бившата управляваща партия няма как да не са разтревожени от факта, че благодарение на министър Рашков броени дни преди изборите медиите са залети с информация за схеми в изграждането на АМ „Хемус“ и обвинения, които включват името на премиера и далавери по върховете в МРРБ за стотици милиони.

Подобни конспирации също така дават възможност на ГЕРБ да атакуват служебното правителство и съответно президента Румен Радев и създават удобен ъгъл, през който по-късно да коментират и тълкуват изборните резултати.

Паниката, която се опитва да създаде за пореден път Борисов, е безпочвена, а параноята му изглежда като театралничене. Освен ако източникът на страховете му не са разкритията на Бойко Рашков, които са надвиснали над главата му като Дамоклев меч.

Източник: Дойче Веле

Прегледана: 161135

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече