Евгений Дайнов: Фашизоидните партии в България трудно минават 7-8%

0

„Възраждане“ влезе в парламента благодарение на антиваксърската вълна. Но трябва да знаем, че България не е Унгария, нито е Русия и Полша. При нас фашизоидните партии, трудно могат да минат таван от 7-8%“. Това коментира в интервю за EURACTIV политологът Евгений Дайнов.

При 99,51% обработени протоколи „Възраждане“ получава 4,86 на сто от гласовете.

„Да се прогнозира развитието на партия „Възраждане“ е много лесно. Таванът, който може да достигне е до 7-8% От време на време се случва подобни партии да вземат и малко повече“, коментира Дайнов.

По думите му лидерът на партията Костадин Костадинов най-вероятно ще свърши като Волен Сидеров. Партията му получи под 1% на парламентарните избори, а самият той бе изпреварен на президентския вот от фолкпевицата Луна.

„Костадинов ще прави като Сидеров в началото, ще кряска максимално от парламентарната трибуна, за да не забравят хората кой точно беше“, коментира Дайнов.

Според него със сигурност „Възраждане“ е проруски проект. Това е казвал неведнъж самият лидер на партията. Няколко път е заявявал, че България трябва да излезе от Европейския съюз и НАТО и да поддържа по-близки отношения с Кремъл.

В същото време обаче Костадинов твърди, че неговата партия е „единствената патриотична“ формация у нас. „Възраждане“ се обявява и срещу присъединяването към еврозоната.

„С приемането на еврото последният елемент от българската независимост ще остане в историята“, твърди Костадинов.

„По идеология, по програма тази партия е чужд проект. Той представлява чужди за страната ни интереси“, смята политологът.

На въпрос дали е възможно „Възраждане“ да се сработи с някоя от партиите в парламента, Дайнов отговори, че не можем да изключим този вариант.

„В парламента има всеядни партии. БСП обяви преди време, че подкрепя Костадинов за кмет на Варна, така че не се знае“, уточни той, като имаше предвид, че през 2019 г. БСП обяви, че няма да издигат свой кандидат за кмет на Варна и подкрепи Костадинов като независим кандидат.

Тогава председателят на „Възраждане“ се бе зарекъл да „прави революция“ в морската столица, но бе победен от Иван Портних. В телевизионно интервю в понеделник пък Костадинов заяви, че вярва, че партията му ще управлява самостоятелно.

Прегледана: 158415

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече