Стефан Янев: Всички министерства са подали сигнали в прокуратурата срещу нарушения на предишната власт

0

Във втората си изява под рубриката „Властта говори! Открито“ служебният премиер Стефан Янев отново отговаряше на въпроси, зададени му във „Фейсбук“, като засегна множество теми.

Той съобщи, че на практика всички министерства са подали сигнали до прокуратурата за нарушения на бившите управляващи, като само едно от тях е подало 60 такива сигнала. Успокои избирателите, че машините за гласуване са подсигурени и обеща, че серийните им номера за всяка избирателна секция ще бъдат публикувани, за да могат хората да ги сравнят на място и да видят, че няма подмяна.

Коментира докога евентуално ще продължи ситуацията, при която ще бъде изискван зелен сертификат, проекта за държавен бюджет за 2022 г., безработицата в страната и социалните мерки, заяви дори и намерения да остане в политиката.

За появилите се допълнителни машини за гласуване

„Истината е проста – българските граждани могат да са спокойни, че служебният кабинет, съвместно с ЦИК, е взел всички мерки, така че да има един честен вот, който реално отразява гласовете. ЦИК, заедно със сегменти от изпълнителната власт, са направили организация, при която всички машини, със съответния софтуер и устройства към тях (флашки, карти) са достатъчно гарантирани, че т.нар. електронни ключове да бъдат контролирани. Няма практическа възможност други машини, флашки или карти да се използват в изборите.

Държавната фирма „Електронно управление“, заедно с ЦИК, са готови да публикуват на страницата на ЦИК всички серийните номера на машините и номерата на секциите, в които ще бъдат, така че всеки да може провери дали машината в неговата секция отговаря на това, което е публикувано.

Цялото говорене за допълнителни машини е по-скоро някакъв вид спекулация, чиято цел е да демотивира гражданите да гласуват. През юли нямаше особени проблеми, нито съмнения в чесността на вота, нито за машините. Защо сега мислят, че ще бъде различно?“

Ролята на Бойко Рашков в изборите

Запитан не смята ли, че вътрешният министър Бойко Рашков участва пряко в предизборната кампания с изказвани обвинения за купуване на гласове, прмиерът отговори: 

„Сигналите за купуване на гласове ги виждаме почти ежедневно, акциите се отразяват по медиите. Вътрешният министър е човекът, който координира тези акции и затова говори в публичното пространство. Неговото говорене някои хора може да мислят, че е компромати. Нека това го оценяват хората, но органите на МВР вършат своята работа и целта е именно да се намали до минимум този купен или корпоративен вот, така че българските граждани да са спокойни, че техният вот не е манипулиран или изкривен.

Докога ще важи изискването за зелени сертификати

„Локдаунът съзнателно бе оценен от служебния кабинет като по-лошия вариант. За нас по-мекият вариант е именно този тип увеличаване на контрола, тестването, мерките – най-общо това, което се нарича зелен сертификат. Това е временна мярка.

Още от самото начало на служебния кабинет сме казали, че не искаме да затваряме дъргжавата по никакъв начин. Локдаунът освен, че е икономически неизгоден, се отразява ако щете и на личностното ни общуване. Както виждате и в световен мащаб локдаунът се използва като крайна мярка. От числата, които виждаме мисля, че мерките вече дават резултат – напоследък има повече оздравели, отколкото новозаразени.“

Проектобюджетът за 2022 г.

Намираме се в такава ситуация, че при липса на редовно правителство и парламент бюджетната процедура не е спазена от гледна точка сроковете и изискванията. Служебният кабинет въпреки това изготвя рамката и след изборите този проект ще бъде внесен в Народното събрание.

Основните пера в него зависят от мнозинството, което ще сформира правителство, това е работа на този екип. Това, което ние ще предложим, ще е достатъчно консервативно, но и отворено като възможност, така че партиите в парламента да определят приоритетите по отношение на харченето напарите и съответно да преценят как ще бъдат балансите.

От гледна точка на това, което виждаме ние към момента и което ние се опитахме направим в последните 6 месеца – бе да работим в две основни направления: подпомагане на бизнеса и икономическата среда, така че да има растеж и приходи; и на второ място – да има достатъчно социални мерки за българските граждани – работещи, пенсионери и социално слаби. Предполагам, че този тип философия ще бъде предложена в новия бюджет.  

Отговор на обвиненията на Бойко Борисов

Стефан Янев говори и за това, защо правителството поема нов държавен дълг (миналия понеделник 500 млн. лв, а следващия – още 500 млн.). За този дълг в последните два дни служебният кабинет е остро атакуван от бившия премиер Бойко Борисов. 

„Това не е дълг който министерският съвет си е измислил, че трябва да поеме. Това е заложено в закона за държавния бюджет за 2021 г. (б.р. – писан от правителството на Борисов). И е заложено определена сума да бъде заета за годината (б.р. – 4.5 млрд. лв., а дотук заемът е за 2.8 млрд.). Това е дългът, който е предвиден по закон за приходната част на бюджета.

Сигнали за нарушения на предишните управляващи 

Борбата с корупцията е един системен процес, който изисква усилията на всички ни, каза Стефан Янев и допълни: „Да, има подадени сигнали до прокуратурата за нарушения на бившите управляващи от почти всички министерства. Всички министри от служебиня кабинет, които са констатирали практики със закононарушения, са ги предали на органите по разследването, на държавното обвинение. Само в едно министерство има над 60 такива сигнала изпратени на прокуратурата.

Янев обаче уточни, че министерският съвет не е разследващ орган, „не можем да сложим етикет за престъпление, това преценява прокуратурата и разследващите органи, така че като се произнесат, ще знаем какво е бъдещето“.

Магистрала „Хемус“ е важна и ще продължава изграждането ѝ

Служебният премиер преразказа в общи линии схемата за източване на средства, отпуснати за строежа на магистрала „Хемус“, която съобщи вътрешният министър Бойко Рашков. И заяви, че „зависи от работата на разследващите органи и съдебната система дали ще има осъдени политици или неполитици“.

Той обаче подчерта, че е взето решение работата по магистрала „Хемус“ да продължи. „Предприехме действия за реално отчугдаване на земите по трасето на магистрала „Хемус“ в 4-и, 5-и и 6-и лот. Фактът е, че от гледна точка на икономическото развитие на страната „Хемус“ е приоритет – затова стротиелството ще продължи. Но държим да заявим, че трябва да се строи по прозрачен и законов начин, с отговорност към парите на българските данъкоплатци. 

Социалните мерки

„Системно работим по тези теми още от месец май – каза Янев. – Мерките дават резултат и над 180 000 българи запазиха своите работни места – сумата за това беше над 500 млн. лв. в последните месеци. Това са хора, заети главно в преработвателната промишленост, ресторантьорство, хотелиерство, транспортния бранш. Политиката по отношение запазването на работните места се допълни и от икономическата активност, в резултат на възстановяването след миналата година и на добрия икономически климат. Това доведе до откриването на още 120 000 нови работни места. В моменга България е с безработица на исторически много ниски нива. От гледна точка на пазара на труда стоим много добре. Очевидно, че марките през последните 6 месеца дават резултат“

При бедните, хората в неравностойно положение и с ниски доходи – ситуацията е подобна. Систематично бяха направени мерки в това отношение. Например – помощта за отопление за зимния сезон беше увеличена на 523 лв. за семейства, отговарящи на условията. Тази помощ е изплатена преди началото на отоплителния сезон. Бяха осигурини други около 15 млн. лв. и 50 000 семейства ще получат еднократно помощ по 300 лв., пак за отоплителния сезон.

Що се отнася до пенсиите – задържахме помощта от 50 лв. към всяка пенсия. После, с влизането на правилата от декември, в крайна сметка средното нарастване на пенсиите ще бъде от порядъка на 23%, което е далеч над инфлацията в момента.%

Оставане в политиката

„Да, бих останал в политиката, но конкретно за планове за след 5 години или след 5 месеца не искам да говоря, защото в политиката има динамика предпочитания и възможности. Всичко е в едно обозримо бъдеще и с конкретика в този момент не бих искал да говоря, тъй като нямам конкретни планове“, завърши Стефан Янев.

Източник: в. Сега

Прегледана: 161340

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече