Ужасяващи данни: При 81% от убийствата на журналисти в света за последните 10 г. няма осъдени

0

One Free Press Coalition | EURACTIV.com | превод Калина Ангелова

Във връзка с Международния ден за прекратяване на безнаказаността на престъпленията срещу журналисти, 2 ноември, Коалицията за свободна преса раказва за случаи на убити журналисти по целия свят, при които няма осъдени.

При 81% от убийствата на журналисти през последните 10 години няма подведени под отговорност, според данни на Глобалния индекс на безнаказаността за 2021 г. на Комитета за защита на журналистите (CPJ).

  1. Roohollah Zam (Иран)

Иранските власти екзекутираха чрез обесване журналиста Зам през декември 2020 г., след като го осъдиха на смърт по антидържавни обвинения за отразяването му на протести през 2017 г. Агенти на разузнаването на Корпуса на гвардейците на ислямската революция (IRGC) примамиха Зам от изгнание в Ирак, където беше отвлечен и отведен в Иран през 2019 г.

  1. Tara Singh Hayer (Канада)

Хейър, издател на Indo-Canadian Times, най-големият и най-стар панджабски седмичник в Канада, беше застрелян в гаража си във Ванкувър през 1998 г. Десет години преди това той беше частично парализиран и прикован към инвалидна количка след опит за убийство. Преди месеци Хейър уведоми полицията, че е получил множество заплахи.

  1. Valério Luiz de Oliveira (Бразилия)

Спортният журналист и коментатор в радио Jornal беше убит през юли 2012 г., след като бе прострелян четири пъти от неидентифициран извършител на мотоциклет. Съдебните процеси срещу заподозрените извършители бяха отлагани многократно и бяха прекратени през 2020 г.

  1. Regina Martínez Pérez (Мексико)

Мартинез, журналист-ветеран в националното списание Proceso, известен със своите задълбочени репортажи за наркокартелите и връзките между организираната престъпност и правителствени служители, беше убита през 2012 г., след като отрази няколко ареста на високопоставени лица. Доклад от 2021 г. на „По-безопасен свят за истината“ откри сериозни индикации за възпрепятстване на правосъдието от страна на местните власти в случая на Мартинез.

  1. Nikolai Andrushchenko (Русия)

Журналистът-ветеран Андрушченко почина през 2017 г., от наранявания, получени при побой от неизвестни нападатели, а напредъкът на разследването е скромен. Той беше известен с критиките си към президента Владимир Путин и разследващите си материали за корупция и нарушения на човешките права. Андрушченко е бил подложен на подобни атаки и в миналото.

  1. Sardasht Osman (Ирак)

Осман, сътрудник на множество независими новинарски сайтове, беше намерен застрелян през 2010 г. Преди убийството си той е получил телефонни обаждания със заплахи да спре да пише за регионалното правителство на Кюрдистан. Властите твърдят, че той е бил убит от член на екстремистката група Ансар ал-Ислам. Въпреки това, Комитетът за защита на журналистите и други медийни асоциации заявиха, че докладът не е достоверен.

  1. Ahmed Hussein-Suale Divela (Гана)

Дивела, част от екипа на изданието за разследваща журналистика Tiger Eye Private Investigations, където той отразяваше теми, свързани със спорт, корупция и права на човека, беше застрелян от двама неидентифицирани мъже на мотоциклет през 2019 г. Година по-рано Дивела коментира пред Комитета за защита на журналистите, че са се опитали да го нападнат и се страхува за живота си, след като политик отправи коментари по негов адрес по телевизията.

  1. Sisay Fida (Етиопия)

Сисай, координатор и репортер на Oromia Broadcasting Network, се прибирал от сватба, когато е бил застрелян и убит през май тази година. Напредък по случая е малък и колегите му смятат, че той е бил убит като отмъщение за работата си.

  1. Gauri Lankesh (Индия)

Неидентифицирани нападатели застреляха и убиха Ланкеш пред дома ѝ в Бангалор през 2017 г., на връщане от работа. Ланкеш бе издател и редактор  на Gauri Lankesh Patrike, седмичен таблоид, известен с критиките си към десния екстремизъм. Въпреки че са извършени арести на заподозрени, свързани с нейното убийство, все още осъдени няма.

  1. Sagal Salad Osman (Сомалия)

Студентка и продуцент на детско предаване по държавното радио Могадишу, Осман е убита през 2016 г. Тя е напускала университетския кампус, когато трима въоръжени мъже са я простреляли в главата. Сомалия е на първо място по безнаказаност в случаи на убийства на журналисти.

Прегледана: 158475

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече