Епидемиолог: Ваксината за децата не е експериментална течност

0

Ваксината за децата не е експериментална течност. Имаме богат опит с иРНК и векторни ваксини, така че да се говори за това е повече от несериозно. Има милиони деца, ваксинирани от 12-годишна възраст нагоре.

Това заяви пред Българската национална телевизия епидемиологът д-р Христиана Бацелова. 

“При инфекциозните болести не се знае никога как ще протече заболяването при един човек независимо дали става въпрос за млад или възрастен. Инфекциозните болести са като руска рулетка е и не се знае дали ще преживее конкретният човек или ще почине. Не трябва да оставяме децата неваксинирани, защото така ги обричаме на заразяване и разболяване, а с ваксината ги предпазваме от още една болест”, посочи още Бацелова. 

Според Христиана Бацелова единственото трайно противопоказание е алергична реакция към ваксината. Децата с доказани алергии към насекоми, химични вещества или към други ваксини, могат да бъдат ваксинирани, просто децата, които са имали алергии се наблюдават половин час. Деца с автоимунни заболявания също могат да бъдат ваксинирани, обясни Бацелова.

Тя допълни, че при по-малките възрастови групи безопасността е доказана при първите клинични изпитвания на ваксината. Децата реагират много по-добре към ваксините, отколкото възрастните и не се съобщава за втрисане или температура, а по-скоро за отпадналост и сънливост.

Прегледана: 144605

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече