Кабинетът „Петков“ официално гласува по 75 лв. за всеки ваксиниран пенсионер

0

На последното си заседание за годината правителството одобри извънредни 100 млн. лв. по бюджета на държавното обществено осигуряване за изплащане на 75 лв. еднократна добавка към пенсиите на различни групи ваксинирани пенсионери. Право на добавката ще имат:

– всички пенсионери, които към 31 декември 2021 г. са със завършен ваксинационен цикъл. Те ще вземат еднократно 75 лв. с пенсията си за февруари, без да се подават никакви документи. 

– всички пенсионери, които са с незавършен ваксинационен цикъл и завършат този цикъл в периода от януари до юни 2022 г, както и хора, които си поставят в този период бустерна доза. Няма да има натрупване на добавки – добавката от 75 лв. може да се ползва само веднъж. Т.е. ако пенсионерът е получил добавка за завършен ваксинационен цикъл до края на декември 2021, а после си постави бустерна доза до три месеца, няма да има право на втора добавка. 

– право на 75 лв. добавка ще имат и пенсионери, които си поставят първа доза от началото до края на месец юни. Целта е да не се чувстват ощетени хората, които са се ваксинирали с първа доза в последния момент от действието на тази програма за стимулиране и не могат да повторят втора доза в рамките на изтичането й. 

Информацията за ваксинираните ще се подава служебно от здравно министерство към НОИ всеки месец. Добавката ще се плаща през месеца, следващ месеца, в който НОИ е получило данни от МЗ за ваксинираното лице. 

ТРЕТА ДОЗА

Срокът между втората и третата доза на ваксините “Пфайзер” и “Модерна” се съкращава на 3 месеца, а за “Янсен” – на два месеца. Това съобщи главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. Бустер доза от ваксината на „Янсен“ може да бъде приложена и след завършен ваксинационен курс срещу COVID-19 с иРНК ваксините на Pfizer/BioNTech и Moderna. В тези случаи интервалът за прилагане на бустерната доза е 3 месеца, обясниха по-късно от МЗ на въпрос на „Сега“. Досега бустерната доза се прилагаше най-рано 6 месеца след ваксинация.

Преболедувалите могат да си поставят ваксина три месеца след диагнозата. Причината е появата на силно заразния Омикрон вариант и необходимостта от засилване на защитата. Промените вече би следвало да са отразени в електронната система от ”Информационно обслужване”.

ОПАШКИ

Опашки за ваксини се извиха през последните дни пред столичните имунизационни пунктове. Хората споделят, че използват ненатоварените с работа дни преди Нова година, за да „свършат тази задача“. Роля играе и добавката от 75 лв., която правителството обеща за всеки ваксиниран пенсионер. На сайта на Единния информационен портал има публикуван списък за отворените тия дни пунктове в София. 19 901 са поставените в страната дози през последното денонощие.
 

МНЕНИЕ

Главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев коментира вчера пред БНТ, че 10-15% от българите не биха се ваксинирали при никакви обстоятелства и държавата няма как да им повлияе. Трябва да се комуникира обаче с други около 40%, които не са се имунизирали, защото се колебаят или страхуват. Според него изборите през отминаващата година са попречили доста в борбата срещу коронавируса, защото действията и говоренето са били политизирани. Кунчев коментира още, че данните за денонощието не са тревожни, но така или иначе нова вълна след празниците ще има.

Прегледана: 140230

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече