Министърът на е-управлението ще забранява напълно печатите

0

Забраната на печатите е едно от направленията, по които ще работи властта, стана ясно от интервю днес пред БНТ на министъра на електронното управление Божидар Божанов.

“Смятаме да отпадне изцяло. В повечето европейски държави такова нещо няма. Ако отидете и поискате да ви подпечатат командировъчно, например, ще ви гледат все едно идвате от друг свят“, заяви той. Според него малко са случите, при които печатите си изискват законово (обикновено са задължителни при издаване на документи от професионални гилдии). Прилагали се по силата на навика. Един от примерите, който той даде за затормозяване на гражданите, е подпечатването на платежни нареждания, практикувано от банките. Божанов смята, че печатите вредят на електронната администрация.

Друга приоритетна задача на правителството е електронната идентификация. “За всички неща, които гражданите трябва да могат да правят онлайн в момента, те трябва да имат квалифицирания електронен подпис, или в някои случай ПИК на НАП. Но той не работи за всичко. Идеята на електронното управление е не просто да махнем едни гишета и да ги заменим с цъкане многократно по телефони или лаптопи, а държавата да не занимава гражданите със себе си“, каза Божанов.

Прегледана: 136925

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече