Проф. Дичев: ГЕРБ трябва да се оттегли с достойнство

0

„Модерната епоха е непрекъснат преход, обществото се адаптира към условията. Не очаквайте край на прехода. Непрекъснато се палим, големи надежди и очаквания, после изпадаме в тежка депресия. Тези хора, които идват, са много смислени и кадърни. В парламента се заселиха млади и образовани хора с поглед към света“, коментира културният антрополог проф. Ивайло Дичев пред Bulgaria ON AIR.

Той обаче подчерта, че ситуацията е много трудна и не бива да очакваме големи реформи. Причината – всяка от 4-те партии си има идеологически и „червени линии“.  

„Лисваше ни прагматизъм. Тези 30 години затънахме в идеологически противопоставяния. Тези бизнес хора опитват да решават проблеми и това е нещо много позитивно“, посочи проф. Дичев.

Големият въпрос, според него, е дали нашата избирателна система не трябва да се реформира дълбоко – в мажоритарна система или президентска република. 

По думите му обществото ни иска нови хора, а важен принцип на демокрацията е да има смяна. Много хубаво беше, че няколко лидери си подадоха оставките, отбеляза проф. Дичев.

„Новите идват не само с нови идеи, но и може да проверят какво са правили предишните. Идват с нови сили и това ще даде възможност за прекъсване на някои зависимости. „Продължаваме Промяната“ – това са отворени към света хора. Имаме нужда да намерим нашето място в ЕС, там нямаме приятели“, каза още културният антрополог.

Според него животът на четворната коалиция е изпит за нашата политическа култура. На мнение е, че всяка от 4-те партии може да блокира и да провали правителството. Този, който провали коалицията, щял да бъде много тежко наказан.  

„Не сме склонни да видим хубавото у нас, което не е най-хубавото в света, но все пак сме една средна страна. Важно е да не се хвърляме с очаквания и надежди, коалицията няма голяма подкрепа. Нямаме този феномен, който беше при Симеон Сакскобургготски. Опозицията на ГЕРБ ще бъде много яростна. Губещият не може да приеме загубата си. ГЕРБ трябва да се оттегли с достойнство“, заяви проф. Дичев.

Прегледана: 145015

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече