Румен Радев към новите депутати: Без справедливост и законност всички добри намерения са обречени

0

„Без справедливост и законност всички добри намерения са обречени на провал“. Това заяви президентът Румен Радев при откриването на 47-ото Народно събрание в петък.

„Българите не се обърнаха назад и изборите през ноември го показаха. Нашето общество още търси изход от корупционното статукво, но то вече каза „не“ на превзетата държава и на реставрирането на авторитаризма. Време е за национален консенсус“, каза президентът пред новите депутати.

Той бе категоричен, че е нужен политически консенсус на реформаторските сили и  реформаторско управление. От това зависи да имаме правителство, от него зависи съдбата на политическата система, която не може да понесе поредни предсрочни избори, каза  Радев и подчерта, че надеждите към новия парламент са големи, а залогът съдбовен.

Той подчерта, че за пръв път в рамките на годината сформираме трето Народно събрание. Предишните два състава на парламента живяха кратко, но от тяхната трибуна се чуха неудобни истини и се повдигнаха важни въпроси. Въпреки това, те не успяха да сформират мнозинство и да излъчат кабинет“.

Румен Радев призова новите народни представители да създадат условия за възраждане на свободното слово като гарант на прозрачността, да върнат гражданите в управлението, да усъвършенстват изборния процес.

Президентът очаква от новия парламент да разгледа проектобюджета, който ще бъде внесен от служебното правителство, и да демонтира „прокурорския чадър над корупцията и злоупотребата“.

Радев призова за консенсус по всички важни външнополитически цели, особено, когато е заложена идентичността ни. И увери, че президентската институция е отложена за диалог и сътрудничество по всички важни външни теми.

„Загубата на доверие в политическата класа пролича в отдръпването от урните. Ние не можем повече да допуснем пилеене на историческо време, нито да сме подвластни на популизма. Обществото очаква най-сетне актуализация на избирателните списъци преди броя на избирателите да е надхвърлил броя на населението“, посочи президентът.

Според него, ако парламентът не успее с промени в прокуратурата в обозрим срок, то миналото ще потърси политически реванш.

Президентът Румен Радев започва консултации в понеделник с парламентарните сили в 47-ото Народно събрание във връзка с конституционната процедура по съставяне на правителство.

Прегледана: 153640

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече