Министър Гьоков: Няма пенсионер с по-ниска пенсия от декемврийската

0

Няма пенсионер с по-ниска пенсия от декемврийската. Това се отнася както за пенсиите за трудова дейност, така и за социалните пенсии. Разликата дойде от намаляването на размера на ковид добавката, която обаче не е част от пенсиите на хората. Аз твърдя, че проблемът с пенсиите е вследствие на решения на предходното 46-о Народно събрание. Бяха създадени свръх очаквания за преизпълнение на държавния бюджет, без да се отчитат възможностите на този бюджет.

Това заяви от парламентарната трибуна министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков по повод преизчисляването на пенсиите и за причините някои от пенсионерите да бъдат ощетени от това.

По думите му, създаденото напрежение не е само от това, че има възрастни хора, които са получили с няколко лева по-ниско плащане, а и затова, че при преизчисляване на пенсиите, подходът е несправедлив, без да се отчита индивидуалният принос към осигурителната система.

Гьоков обясни, че във връзка с новата по-висока тежест на осигурителния стаж, са били преизчислени всички пенсии за трудова дейност. „Това преизчисляване се извърши без да се променя доходът, от който е изчислена пенсията, като за всяка година осигурителен стаж процентът беше увеличен от 1.2 на 1.35“, допълни министърът, цитиран от БТА и Дир.бг.

По думите му, минималният размер на пенсията за стаж и възраст се е увеличил с над 23 процента – или от 300 на 370 лева, а средното увеличение на пенсиите от 25-ти декември е 12,9% или около 61,25 лв. на пенсионер и то се отнася за всички пенсионери.

От ДПС обаче заявиха, че над 1 милион възрастни хора са били ощетени през януари и попитаха какви мерки предприемат МФ и МТСП.

„За преодоляване на проблема е взето решение, тези пенсионери, чиито пенсии, като общ сбор от пенсия и ковид добавка, са по-ниски от декемврийските, да получат добавка. Първите плащания ще бъдат извършени от НОИ през февруари. Тези суми ще се изплащат до юли, което ще струва около 104 милиона лева, като средствата са налични“, обясни Гьоков.

В отговор на въпрос на депутата от „Продължаваме промяната“ Александра Корчева дали не може добавката да бъде превеждана като социално плащане, за да няма объркване, министърът на труда и социалната политика отговори, че това би затруднило всички участници в процеса, защото Агенцията за социално подпомагане няма капацитет да поеме такъв размер плащания, а за пенсионерите ще възникнат неудобства.

„Аз винаги съм се чудел защо управляващите, които въведоха COVID добавката за пенсионерите, го направиха чрез пенсионната система. НОИ има сериозни традиции при изплащането на различни добавки и затова е логичен въпроса защо тези изплащания не са в социалната система. Всички пенсионери трябва да са наясно, че пенсиите им до юли ще бъдат сбор от личната им пенсия, ковид добавка и добавка, ако е нужна, за да може цялата сума да достигне до размера на декемврийските средства, които са получили“, каза още Георги Гьоков.

Според него твърдението, че всички доходи от пенсии ще се повишават с еднакъв процент, е формирано от нагласи, включително и от политиците.

От парламентарната трибуна министър Гьоков заяви още, че неговото желание е въпросът да бъде решен с трайно увеличение на пенсиите за всички, а не с добавки. Той подчерта, че пенсиите следва да бъдат увеличени с минимум 6.1%, ако бъде постигнат консенсус с партньорите и че този механизъм може да бъде приет от през юни 2022 година.

Прегледана: 138650

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече