6 неудобни въпроса по темата „Цацаров“

0

Над 2.5 часа председателят на антикорупционната комисия КПКОНПИ Сотир Цацаров отговаря на въпроси на депутатите в парламентарната комисия по корупция в опит да ги убеди, че мандатът му е бил успешен, а ако е имало проблеми, те се дължат на калпавото законодателство. Той се опита да разсее и някои съмнения покрай изненадващата си оставка. Дали обаче успя, е спорен въпрос.

Цацаров анонсира оставката си на 13 януари пред “24 часа”, а я депозира в Народното събрание на 17 януари. Той оглави комисията с 6-годишен мандат на 20 декември 2019 г., т.е. оттегля се, преди да преполови отреденото му по закон време на поста. Ден след анонса лично премиерът Кирил Петков обяви, че ДАНС е отнела допуска на Цацаров до класифицирана информация. Цацаров отговори, че ще обжалва отнемането, което е направено „след продължителен институционален натиск, упражнен спрямо ръководството на ДАНС от министър-председателя Кирил Петков и от министъра на вътрешните работи Бойко Рашков“.  „Не става дума за институционален натиск, лично отмъщение, хората са си свършили работата“, отговори Кирил Петков.

Това е един от сюжетите в държавата, при които времето, поне засега, не носи отговори, а натрупва още повече въпроси. 

Има ли теч на информация от ДАНС?

Случайно ли Цацаров е подал оставка ден преди да му бъде отнет достъпът до класифицирана информация, или е имало теч на информация. Това съвсем логично съмнение изрече премиерът Кирил Петков. За Цацаров не е тайна, че един от приоритетите на новата управляваща коалиция е реформа на КПКОНПИ и отстраняването на нейния председател. Още през лятото на 2021 г. „Демократична България“ внесе подобни законопроекти в предишните парламенти. Досега обаче Цацаров твърдо отказваше да коментира оттеглянето си. И управляващите обсъждаха други варианти за действие – примерно парламентът да анализира дейността му и на основание, че той не се справя да бъде отстранен. Изведнъж обаче Цацаров рязко смени поведението си и хвърли оставка.

Едва ли бившият главен прокурор няма топли връзки в ДАНС още от времето, когато ръководеше държавното обвинение. Все пак от 9 години той заема постове, които имат огромен ресурс. Затова и обосновано може да се предположи, че целта на оставката е била да изпревари отнемането на допуска. Цацаров реално сам признава за това, защото обяви, че „такъв сигнал – от министъра на вътрешните работи Рашков, е бил вече разглеждан от ДАНС през август миналата година“ и тогава не е последвало отнемане на допуска. Как така Цацаров знае, че е проверяван по линия на класифицираната информация? Разпитван ли е по случая? И ако да – само той ли е разпитван, или и другите участници в срещата, за да се направи обективен анализ на ситуацията?

Пред депутатите Цацаров се опита да разсее част от съмненията. Той каза, че 15 дни преди да обяви официално решението си да подаде оставка, той е уведомил за намеренията си президента Румен Радев и всички политически лидери освен на ДБ и „Продължаваме промяната“. Досега никой от изброените не е обявил публично, че е знаел.

Цацаров твърди, че от въпросите на ДАНС му станало ясно, че всички факти за отнемане на допуска са свързани със скандала „ЦУМгейт“. И затова предположил, че сигналът е отново подаден от Бойко Рашков. „Ако съм сгрешил, ще се извиня публично на г-н Рашков. Ако не съм, ще се срещнем на друго място, където ще защитя достойнството си“, закани се Цацаров.

Всъщност течът на информация от ДАНС, ако има такъв, няма да е новина. Това е траен проблем. Той ще бъде решен единствено със смяната на всички хора, назначени там, защото са близки на ГЕРБ или защото правят услуги на един или на друг властимащ. 

Защо 5 години след ЦУМ-гейт ДАНС е „спала“?

ЦУМ-гейт избухна през 2017 г. Тогава собственикът на „Овергаз“ и издател на „Сега” Сашо Дончев разказа как бизнесменът Георги Гергов, който бе член и на БСП, е бил домакин в офиса си в ЦУМ на среща между него и Цацаров. По време на срещата Цацаров се е опитал да му окаже натиск, за да промени редакционната политика на „Сега“ и тя да стане по-благосклонна към прокуратурата. По време на разговора Цацаров попитал: „Нима се съмнявате, че вашите телефони и комуникации са под контрол?“. Цацаров отказа да дава всякакви обяснения за случката, като единствено натъртваше, че не е нарушил закона, тъй като не се е срещал с разследвани или подсъдими. Висшият съдебен съвет замете скандала, инспекторатът към него също не намери нарушения на Цацаров в случая. След скандала Дончев попита Бюрото за контрол на СРС-тата дали е бил подслушван, но отговор така и не получи. Дончев разказа, че след като говорил по телефона с журналиста Сашо Диков и му е разказал за срещата си с главния прокурор, на следващия ден получил съобщение от Гергов: „Много говориш по телефона“.

Всичко това е публично известно от 5 години. Ако ДАНС се е задействала едва сега, значи просто за нищо не става. Някой от ДАНС ще понесе ли отговорност за бездействието или поне за изтичането на данните? Има ли други случаи, в които агенцията е бездействала? Ако ДАНС е сменила рязко позицията си – през август миналата година е смятала, че проблем няма, а няколко месеца по-късно допускът на Цацаров е отнет, трябва да се знае защо си е променила мнението. През това време не са настъпили нови обстоятелства. Единственото, което се смени, бе властта в ДАНС. Или всичко ще бъде оправдано с уволнения от служебния кабинет директор на ДАНС Димитър Георгиев?

Защо Цацаров упорства да си тръгне точно от 1 март?

Да обявиш оставката си на 13 януари, а да останеш на поста до 1 март е, меко казано, странно. Особено когато го прави Цацаров, който мисли с няколко хода напред. Затова и веднага се появиха съмнения. „Зад оставката на Сотир Цацаров като шеф на КПКОНПИ сигурно стои някаква схемичка, сделка или какво ли не“, коментира например адвокат Николай Хаджигенов от „Отровното трио“ в предаването „Денят с Веселин Дремджиев“.

Версията на Цацаров е, че до 1 март ще подготви доклада за КПКОНПИ и ще го внесе в парламента, за да няма политическо говорене, а само факти за дейността на комисията. В нашата реалност обаче това изобщо не звучи правдоподобно. По-скоро, ако приемем, че е знаел в аванс какво му се готви, Цацаров си е оставил време да се ориентира в обстановката след отнемането на допуска му. Може би има някакви планове за следващ пост (явно вече няма как да се насочи към председателското място във Върховния касационен съд, което му е желание още отпреди да стане главен прокурор).

Цацаров има запазено място във Върховната касационна прокуратура, където бе преместен, след като подаде оставка като главен прокурор, за да оглави КПКОНПИ. Той формално се води на работа във ВКП за 2 дни, колкото да не загуби мястото си в съдебната система. Някак си обаче не върви бивш главен прокурор и бивш шеф на антикорупционната комисия да продължи кариерата си като редови прокурор, пък бил той и върховен. Отнетият му допуск не пречи да е прокурор, но пък сигурно може да е повод за дисциплинарно производство за нарушаване на етичните норми.

Бъдещите му „творчески“ планове са крайно интересни. Цацаров е амбициозен, гъвкав и пресметлив. И тези качества досега му помагаха да лавира. Дали обаче ЦУМ-гейт в крайна сметка няма да попречи на бъдещата му кариера?

Как ще действа парламентът?

Дали парламентът просто ще приеме оставката на Цацаров, или ще го освободи на друго основание, не е маловажен въпрос. Защото оставката е израз на лична воля, съвсем друго е да бъде освободен заради „тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения“. И ще бъде ли потърсена отговорност от Цацаров за работата на антикорупционната комисия, ако оставкатаму просто бъде приета?

Разговорът изобщо не приключва с оставката на Цацаров. Напротив, сега идва по-трудната част и вероятно съвсем скоро ще лъснат задните намерения, ако ги има. Има ли вече управляващата коалиция визия за бъдещето на КПКОНПИ? Ще бъде ли разделена комисията на два органа? И каква ще е разликата, ако по върховете им се инсталират партийни назначения? 

Опозиционните в момента ГЕРБ и ДПС пък дължат отговори на неудобния за тях въпрос какви са задкулисните им отношения с Цацаров още от времето му на главен прокурор. ДПС показаха, че не са очаровани от идеята той да си тръгне. Вътрешният министър Бойко Рашков коментира пред „Сега“, че решението на ДАНС е правилно. Той се учуди, че ДПС защитават Цацаров. „Вероятно им е правил услуги“, допусна той.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов побърза да се дистанцира – каза, че с оставката на Цацаров ГЕРБ ще си отдъхнат, тъй като през последните месеци КПКОНПИ атакувала единствено кметове на партията. Това обаче се случи едва когато ГЕРБ излезе от властта. Защото не може да бъде забравена репликата на тогавашния градски прокурор Николай Кокинов към Борисов по адрес на Цацаров: „Не ми се подсмихвай, ти си го избра“ (за главен прокурор). Същото може да се каже и за назначаването му в КПКОНПИ.

Какво има в куфарчето си Цацаров?

7 години като главен прокурор и още 2 като председател на КПКОНПИ потенциално биха заредили куфарчето на Цацаров с много сериозен капитал. Това са все постове, в които се концентрира огромна информация. Дали тя сега ще се превърне от държавна в търговска? И докъде може да стигне Цацаров, ако реши да я използва? Дали може да изтъргува бъдещето си срещу това да „накисне“ хората, над които имаше чадър през всичките му години като шеф на държавното обвинение и КПКОНПИ?

Как точно Гешев ще провери Цацаров?

Цацаров вкара в уравнението и главния прокурор Иван Гешев, като сам поиска да бъде проверено дали не е извършил престъпление, защото на това навеждали думите на премиера Кирил Петков, че „има последствия от изнесената от Цацаров класифицирана информация и случаят вероятно ще бъде предаден на прокуратурата“. И този ход на Цацаров беше изпреварващ – преди прокуратурата да се окопити и да се задейства срещу него. Сега въпросът е дали тази проверка, която прокуратурата няма как да откаже да направи, ще бъде проведена обективно, или ще бъде ползвана като разменна монета. Досега така и не се намери прокурор, който да разследва извършил ли е Цацаров престъпление по случая „ЦУМ-гейт“.

В същото време обаче Гешев лесно може да „отстреля“ Цацаров и да го поднесе на тепсия на новите управляващи, макар че те засега не демонстрират желание да водят преговори с него. А може да реши и да остане лоялен към него и удобно „да го изпере“. При всяко положение Гешев е на ход. И предстои да видим дали ученикът ще надмине учителя.

Автор: Доротея Дачкова, в. Сега

Прегледана: 138190

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече