Гинка Върбакова осъди КЗК за провалената сделка с ЧЕЗ

0

Компанията на Гинка Върбакова „Инерком България“ осъди Комисията за защита на конкуренцията, която през 2018 г. не разреши сделката за придобиването на ЧЕЗ. Решението на петчленния състав на Висшия административен съд е окончателно, съобщи Offnews.  Магистратите са уважили жалбата на „Инерком“, според която КЗК е допуснала процедурни нарушения и така е попречила на придобиването. 

Чешката ЧЕЗ бе одобрила „Инерком“ за купувач, но българският антимопонолен регулатор отказа да пусне сделката. Докато траеха споровете между пазарджишката бизнесдама и антимонополния регулатор, чешката компания реши да не губи повече време и продаде активите си у нас на друга българска компания – финансовата група „Еврохолд“.  Решението на съда не може да върне „часовника назад“, но сега Върбакова може да заведе ново дело срещу държавата и по-точно срещу КЗК – за обезщетение.

Комисията отказа да одобри „Инерком“ за купувач на най-голямата електроразпределителна мрежа у нас с доста неубедителни мотиви – защото фирмата на Върбакова имала соларни мощности и с покупката на активите на ЧЕЗ щяла да придобие господстващо положение на българския енергиен пазар. КЗК не пусна сделката дори и след като Върбакова  се раздели с  ВЕИ централите си. 

В решението си по казуса съдът се позовава на две експертизи, които са показали, че соларният ток, произвеждан заедно от ЧЕЗ и „Инерком“, има едва 2.7% дял в страната и че няма никаква опасност обединението на двете компании да застраши конкуренцията. 

И още: „Като се е произнесла направо с решение, с което е забранила концентрацията между предприятия, която да се осъществи чрез придобиване на контрол от страна на „Инерком България“ ЕАД върху предприятията от групата на „ЧЕЗ“ а.с.  е нарушила предвидената в закона процедура. посоченото нарушение е квалифицирано от първоинстанционния съд като съществено, тъй като, от една страна, са нарушени процесуалните права на жалбоподателя, а, от друга – ако нарушението не беше извършено, е можело да се стигне до друг резултат“, посочва оше петчленният състав на ВАС.

Още с появата на дребната фирма „Инерком“ като кандидат-купувач на активите на ЧЕЗ плъзнаха съмнения, че собственичката е нечие подставено лице. Върбакова обаче през цялото време уверяваше, че има капацитет за мащабния бизнес и че  разчита на надеждни финансови и енерегийни консултанти.

Прегледана: 134790

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече