Какво знаем за ковид епидемията 2 г. по-късно?

0

След две години епидемия, какво се знае със сигурност?

1. Към вируса не се създава траен имунитет нито след преболедуване, нито след ваксина.

2. Естественият имунитет след преболедуване не е по-силен от ваксинирането. Срокът за зелен сертификат с ваксина е 9 месеца, а за преболедувал е 6 месеца. Това е регламентът на ЕС и др. страни. При трета доза няма срок на зеления сертификат (засега). Само в България приеха срокът на валидност след преболедуване да е 1 година. И сега се вижда, че преболедували през март-април се разболяват пак през октомври-ноември. Повечето заразени с по-лекия вариант Омикрон са прекарали по-тежкия вариант преди година или по-малко от година.

3. Повечето ваксинирани изкарват ковид по-леко или безсимптомно, или въобще не се заразяват. Смъртните случаи сред ваксинирани са многократно по-малко от неваксинирани, дори при хора на преклонна възраст.

4. Най-успешно се справят с вируса в Китай, след пълна карантина (наричана по цял свят локдаун за по-страшно), Япония и др. страни със строги мерки и дисциплина при спазването им.

–Това са безспорни факти, които много хора отричат и спорят по тях. Това не оставя оптимизъм какво ще се случи на земята при една по-смъртоносна епидемия, при каквато най-добре ще се справят жълтата раса.

Какво да очакваме занапред?

1. Надяваме се да се повтори епидемията с Испанския грип, който минава на вълни за около две и половина години, както върви и сегашната епидемия до момента (но сега има 4 пъти повече хора за заразяване).

2. Надяваме се да се появят ефективни противовирусни лекарства, освен ваксини.

3. Възможно е коронавирусът да мутира в различни щамове като сезонен грип, както се случва и с Испанския грип, грипен вирус А H1N1.

4. Възможно е новите щамове да са не по-малко смъртоносни и да се наложи масова ваксинация всяка година.-

–Някой да има други очаквания, например, че вирусът ще изчезне вдън земя? Впрочем, според някои няма вирус, това е леко грипче, кромид и прочее.

Публикацията е от фейсбук страницата на журналиста Иван Бакалов

Прегледана: 136840

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече