Кирил Петков пред депутатите: Хлябът за България ще е обезпечен поне до 2023 г.

0

Премиерът на България Кирил Петков потвърди в Народното събрание, че правителството е решило да купи количество зърно, достатъчно на България до следваща реколта през 2023 г. Въпросът му беше зададен от депутата от ПГ на ГЕРБ-СДС Любен Дилов.

„Тази седмица ще набавим количествата на пазарни цени. Ще се съхранява в складовете на държавния резерв. За нас е голям приоритет българското продоволствие и искаме да сме сигурни, че българското население е обезпечено откъм зърно. Износът не е спрян, дори и вчера кораби напуснаха пристанището, натоварени със зърно. Българският хляб ще бъде осигурен до 2023 г.”, увери министър-председателят парламента, цитиран от Нова тв.

„Няма да има игнориран от правителството сигнал. Единственото, което се чудя, е защо той не отиде в българската прокуратура. Ако и вие нямате доверие в прокуратурата, тогава имаме общ проблем, който заедно трябва да решим”, заяви министър-председателят от парламентарната трибуна в отговор на Йордан Цонев от ДПС, който каза, че от партията подават сигнал до прокуратурата за т. нар. „златни паспорти” от Google.

По думите на Петков няма проблем и с петролните доставки в страната ни.

„Лукойл” гарантират, че имат и план Б, ако се спре подаването на руски петрол, но досега няма нарушени доставки. Така че засега нещата изглеждат под контрол, ние сме в ежедневна комуникация”, заяви Петков в отговор на въпрос на „Има такъв народ”.

„Лукойл“ е руска компания, но собствеността ѝ е швейцарска и не попада под удара на санкциите. Тя ще продължи да работи в България“, каза още премиерът.

„За газа министърът на енергетиката договаря различни количества през Гърция, следим и възможността за ограничаване експорта на електричество”, съобщи премиерът.

Костадин Костадинов заяви, че е бил в Украйна през изминалата седмица. По думите му никой не знае, че България ще предоставя хуманитарна помощ на украинците.

„Защо се бавим и как ще осигурите пристигането на стоката до българите в Украйна?”, попита премиера депутатът.

„8 камиона с хуманитарни помощи заминаха за Украйна. А заседание на МС взехме решение да отпуснем от държавния резерв храни и медикаменти на стойност от 1.4 млн. лв. Транспортът е отговорност на ресорния министър”, отговори Кирил Петков на лидера на „Възраждане”.

Прегледана: 138405

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече