Най-сетне! Държавата обяви война на спекулата

0

Държавата обявява война на спекулата, която разцъфтява с оправдание войната в Украйна. Това стана ясно от изявленията на вицепремиерите Асен Василев и Корнелия Нинова след заседанието на правителството. Държавните органи тръгват на масови проверки по складове и предприятия, за да пресекат спекулативното поскъпване на зърно, олио и други важни суровини.

Това е решено по време на днешното заседание на кабинета, на което са били обсъдени мерките за осигуряване на достатъчна наличност на зърно в страната, както и цените на олиото, при които се наблюдава покачване.

„Правителството е в постоянен контакт с Държавния резерв. Следят се наличните количества, така че да няма кризи. Увеличават се количествата. Имаме и постоянен контакт с представителите на „Лукойл“, за да сме сигурни, че има достатъчно количества и непрекъснати доставки на горива, така че населението на България да не изпитва затруднения“, заяви началникът на премиерския кабинет Лена Бориславова.

КЗК започва проверка по сигнал за монопол, картел и господстващо положение, а КЗП от няколко дни е предприело масови проверки. Представителите на Стокови борси и тържища тръгват по всички пазари с цел да пресекат спекулативното поскъпване.

Кабинетът ще закупи допълнително 1,1 млн. тона зърно, има отпуснати пари за слънчоглед и царевица, осигурени са общо 1,1 милиарда лева, съобщи Василев.

„Създава се изкуствена спекула, всички тези производства са субсидирани от българските граждани и от гражданите на ЕС, за да бъдат произведени“, заяви той.

„Цена от 5 лева за литър олио в магазините е спекула“, заяви и Корнелия Нинова. По думите ѝ 2 лв. е производствената цена и не е основателно, нито е оправдание твърдението, че спирането на износа от Украйна и Русия на слънчогледово семе е една от причините, е неоснователно. В момента в страната има 1,5 млн. тона слънчогледово семе, което може да стигна за 4,5 години.

„Собствениците на слънчогледово семе, производителите на олио задържат количество в складове и фабрики в очакване да го изнесат, защото цената на международните пазари скочи“, заяви Нинова. Икономическият министър посочи, че освен, че да следваме пазарния принцип, има и държава. „Нашата роля е да спрем спекулата с цените. Няма да позволим малцина да станат милионери на гърба на българския народ“, каза икономическият министър.

„Държавата винаги ще подкрепи белия сектор, предприемачите, които работят на открито. Другите ще срещнат цялата сила на държавата и няма да позволим да изнудвате чрез спекула в тези моменти на кризи българския народ“, зарече се тя.

Асен Василев допълни, че държавата няма да наруши правилата на ЕС, ако реши да ограничи износа, тъй като според договора в съюза се дава възможност на всяка страна-членка да направи това, ако е застрашена националната сигурност. А продоволствията засягат националната сигурност, категоричен беше Василев. Той уточни, че все още правителството не прибягва до тези мерки, а овладява процеса чрез изкупуване на продукцията за резерва.

„Ако по този начин не сработи, има и други начини“, предупреди спекулантите финансовият министър.

Няма проблем нито с газовите доставки, нито с доставките на гориво за „Лукойл“, гарантира енергийният министър Александър Николов.

„Да предвиждаме всички възможни ходове по време на война е невъзможно. Проведени са всички възможни преговори с алтернативни доставчици при настъпването на риск“, увери енергийният министър по повод на възможността Русия да прекъсне доставките на природен газ.

„Лукойл няма да има затруднения. Не мисля, че компанията има някакви затруднения, тъй като и към момента има алтернативни доставчици на петрол и всички необходими елементи за производство на крайни горива“, каза Николов.

„Относно санкциите, няма индикации за намалено налягане по подаването на природен газ от Русия“, уточни Николов.

Той допълни, че в ЕК има работна група по енергетика, която допълва механизма, свързан с намаляването на инфлационния натиск от повишаването на цената на енергоресурсите.

„Ще бъдат разгледани всички мерки. Ще наблюдаваме цялата система с всички променливи. При възможност ще бъдат обсъждани всички механизми за подпомагане на бизнеса“, каза министърът на енергетиката. Той допълни, че държавата продължава да е в непрекъснат контакт с бизнеса по темата за подпомагането му заради скъпото електричество. Компенсациите за бизнеса са разписани до 31 март 2022 г.

Асен Василев пък добави, че не очаква поскъпване на цената на парното.

Говорителят на кабинета Лена Бориславова съобщи, че до няколко дни ще бъдат готови за разглеждане в парламента законови промени, които да дадат възможност за изграждане на допълнителни ВЕИ-мощности, така че всяко предприятие в нужда да може да си ги изгради безпроблемно.

Прегледана: 139265

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече