Разследване: Откъде идват милионите на Красимир Дачев?

0

Слугата на Стария Фатик – Красимир Дачев, за когото лъсна печалната истина, че е влязъл в големия бизнес през задната врата с помощ от мафията в лицето на Исмет Шабан като негово момче за всичко, очевадно е научил престъпни схеми, които прилага и днес.

Обстоен преглед на фактологията около неговите бизнес дела показва драстично разминаване между декларирани и действителни доходи на Красимир Дачев, разкрива alarma.bg. Време е Националната агенция за приходите да обърне поглед към сенчестите бизнесмени от категорията на приватизатора, ако иска да пълни хазната, не чекмеджетата и сейфовете на офшорни компании по цял свят.

Каква е играта?

1. През последните 15 г. Красимир Дачев официално работи като член на органи на управление и контрол в следните дружества:

– „Група Технология на Металите – Ангел Балевски Холдинг“ АД;

– „Вапцаров Холдинг“ АД;

– „Свилоза“ АД;

– „А.Р.У.С Холдинг“ АД (мажоритарен собственик на „Свилоза“ АД);

– „Колобър“ АД

2. В същото време той се представя за един от най-богатите българи.

Във връзка с провеждащото се разследване срещу Баневи в публичното пространство в началото на 2019 г. се появи и Красимир Дачев, който заявява, че т.н. „имение” на сем. Николай и Евгения Баневи, което се оценява на 6 млн. лв., било построено от него за нуждите на „Свилоза“.

Впоследствие, обаче, Дачев се отказал от палата, разположен в имот от 30 декара с хеликоптерна площадка, и го продал на другите видни приватизатори – Баневи.

В различни интервюта Красимир Дачев говори за харчене на милиони левове от него наведнъж. Парадира със собственост на скъпи луксозни автомобили, яхти, имоти в Гърция и огромни финансови възможности.

Милиционерският син сам се хвали, че има 30-40 автомобила, сред тях мерцедес – „Pullman”, който е „hand made“ (от англ. „ръчна изработка“), с хладилник и факс. Според специализираните сайтове специалният модел на „Мерцедес” струва 1,4 милиона евро и за него се чака година и половина.

Имал е и „Астън Мартин” като на филмовия герой Джеймс Бонд. „Канадската ливада” притежава комплекс от къщи в Гърция и две яхти – едната на Бяло море, другата във Варна.

Същият сенчест предприемач Красимир Дачев организира изложби и разпродажби на скъпи картини на български именити художници. Не става ясно с какви пари са купувани тези картини, нито на кой пазар – сивия или легалния.

През периода 2000-2014 г. Дачев упражнява правата си на собственик в негови предприятия чрез използването на офшорни компании. Такъв е случаят с „Алуком“ АД ЕИК 114056800, гр. Плевен и „Осъм“ АД ЕИК 110001541 гр. Ловеч.

В органите на управление на тези дружества през този период участват две контролирани от Красимир Дачев чрез негови подставени лица офшорни дружества „Алуинженеринг” – Делауер и „Алуинженеринг” – Доминика, които прекратяват съществуването си през 2013-2014 г.

Предвид изложените факти е наложително да се извърши проверка какво е имущественото състояние и личните доходи на Красимир Дачев и какви разходи прави той, с оглед констатиране дали разходите не надвишават съществено декларираните му доходи.

Мярката е необходима с оглед реализиране на евентуални престъпления по НК, в това число чл. 253 – за изпиране на пари и други икономически престъпления, включително престъпления против данъчната система, изразяващи се в укриване и съответно неплащане на данъци в особено големи размери (чл. 255, 255а от НК).

В тази светлина трябва да се проверят и фактите, свързани с посочените офшорни компании, и в частност следните въпроси:

1. Кой е действителният собственик на „Алуинженеринг” – Делауер и „Алуинженеринг” – Доминика?

2. Реализирани ли са парични обороти през сметки на тези дружества, ако да, чии са тези средства и кой се явява крайният им бенефициер?

3. Ако това са средства на Красимир Дачев, откъде, от кого, на какво основание той ги е придобил и законен ли е техният произход?

4. Дали тези дружества не са използване за изпиране през чуждестранна офшорна компания средства на нейния собственик и да се легализират по този начин в България?

5. Ако проверката потвърди, че действителен собственик на тези дружества е Красимир Дачев, следва да се провери дали те не са използвани за изпиране на пари и/или отклоняване на средства в полза на техния собственик и във вреда на дружеството, неговите акционери и държавата?

Все въпроси, на които Националната агенция за приходите е време да даде отговор.

Прегледана: 150500

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече