„Фирмите, които злоупотребяват с горивото в държавния резерв, са свързани с Борисов“

0

”Важно е хората да знаят и да им обясним, че няма директна опасност за енергийна криза. Подсигурени са доставките до края на зимния период, в Министерство на енергетика вече се работи по създаден план още преди да започнат военните действия. Наложени бяха санкции още преди военните действия. Няма намаление на доставките на природен газ”.

Това коментира зам.-министърът на енергетиката Пламен Данаилов в ефира на „Честно казано“ с гост-водещ Катя Илиева.

„За този отоплителен зимен сезон проблем няма да има. Ако спре изцяло доставката на газ и петрол, това ще създаде голямо напрежение, за да се създаде в кратките срокове алтернативни доставки, за да посрещнем нуждите на индустрията. Отоплителният сезон ще започне 7 месеца след края на този“, каза още той и допълни, че не сме на 100% зависими от руския газ, но имаме голяма зависимост.

„Работи се по завършване на интерконтекторната връзка с Гърция и доставките на азерски газ, които ще дойдат по нея. Около 1/3 от потреблението ще дойде по нея. Има и алтернативни доставки като LNG“, каза още той.

„По ред причини, пуснати слухове и мълва търсенето между 2 и 3 март беше 4 пъти повече, отколкото е нормално. Затова имаше опашки – заради слуховете, както и заради това, че не може да се отговори на това търсене на бензиностанциите. И това търсене стана след края на работния ден. Изпълнението на заявки за извънредно гориво е изключително трудно за изпълнение. Данъчните складове бяха отворени към 22ч. и доставките бяха изпълнени“, коментира Данаилов.

По думите му някои фирми използват законови вратички, за да не доставят необходимото количество до държавния резерв. „Тези фирми са по-скоро свързани с управлението на Бойко Борисов. Този финансов ресурс, спестен, е намирал своя път до определени чекмеджета, къщи и т.н.“, коментира той.

Прегледана: 137530

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече