9 г. затвор за Кристиан Николов. Справедлива ли е присъдата за смъртта на Милен Цветков?

0

На 19 април 2020 г. загина журналистът Милен Цветков и остави празнина, както в сърцата на близките му, така и на гражданското общество, което загуби силен глас срещу неправдите у нас. Животът на Цветков, който щеше да навърши 54 години, бе отнет от убиец на пътя, чиято съдба не е решена окончателно, но се очертава да плати нетежка цена за грешката си. 

Шофьорът Кристиан Николов

ще бъде лишен от свобода за 9 години, а шофьорската книжка ще му бъде отнета за следващите 10 години.  Николов бе признат за виновен за причиняване на смърт по непредпазливост. Това е решението на Софийския градски съд, което може да бъде обжалвано на втора инстанция от подсъдимия и от прокуратурата. Все още не са ясни мотивите на съдебния състав, с които се аргументира размерът на наказанието, но то вече предизвика обществено недоволство. Една от причините са обстоятелствата, довели до злощастната катастрофа, които говорят за абсолютна безотговорност на водача за живота на околните. 

На първо място, той се е движил със скорост над разрешената. В хода на делото бяха проведени няколко съдебни експертизи, които установиха по безспорен начин, че Николов е шофирал под въздействието на 3 вида наркотици в деня на инцидента. Съдът не прие и тезата на защитата, че дрогата е попаднала случайно в кръвта на подсъдимия. „Моето единствено предположение за наркотиците в кръвта ми е, че някой познат или непознат си е направил глупава шега с мен“, оправда се Николов. Прокуратурата обаче твърди, че има данни мъжът редовно да е употребявал наркотици, което се доказва чатове в мобилния му телефон, с които той си е поръчвал дрогата.

Освен това е истинско чудо, че при катастрофата на оживеното столично кръстовище пред мол „Парадайс“ не пострадаха и пешеходци. Видео от камера, заснела инцидента, показа, че буквално секунди делят пресичащите на зелено пешеходци от момента на сблъсъка между засиления джип „Ауди“ Q7 на Николов и спрения на светофара автомобил на Милен Цветков. С други думи, късмет е, че безотговорното шофиране на подсъдимия не е отнело живота и на други хора. 

Миговете след фаталния инцидент също не говорят в полза на Кристиан Николов. Свидетелски показания по делото опровергават тезата на защитата, че подсъдимият Кристиан Николов е оказал първа помощ на журналиста веднага след катастрофата. Жената, която подала сигнал на телефон 112 минути след сблъсъка, разказа пред съда, че подсъдимият и спътниците му  –  неговата приятелка Симона Цанкова и Георги Иванов, син на депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов, слизат от колата, после се връщат да търсят нещо и пак излизат. Поведението им ме изненада, спомня си жената.

Прокуратурата се провали

Независимо дали считаме постановената присъда за справедлива, провалът на държавното обвинение по това дело е безспорен. Първоначално Николов беше привлечен към наказателна отговорност за причиняване на смърт по непредпразливост, което предвиждаше наказание между 3 и 15 г. затвор. Веднага след това обаче прокуратурата реши да преформулирано обвинението в по-тежко – за умишлено причиняване на смърт, за което подсъдимият може да получи дори доживотна присъда. 

„Фaĸт e, чe xипoтeзaтa зa извъpшвaнe нa пoдoбнo пpecтъплeниe c eвeнтyaлeн yмиcъл e мнoгo pядĸa. Юpиcтитe oбиĸнoвeнo ce плъзгaт пo тeчeниeтo и възпpиeмaт пo-лecнoтo, a имeннo – ĸвaлифиĸaция пo нeпpeдпaзливocт. Ho ĸaĸвo, aĸo нe eвeнтyaлeн yмиcъл, e дa yпpaвлявaш мoщeн джип cлeд yпoтpeбa в paмĸитe нa 24 чaca нa 4 видa yпoйвaщи вeщecтвa, тpи oт ĸoитo нapĸoтични; дa нe cпpeш нa чepвeн cвeтoфap, дa ĸapaш cъc cĸopocт мoжe би мнoгo нaд 100 ĸм/ч?“, коментира тогава главният прокурор Иван Гешев.

Юристи обаче обясниха, че умишленото причиняване на смърт при пътнотранспортно произшествие е изключително рядко срещано обвинение и със сигурност ще създаде проблем при доказването. „Някак си се очаква, че заради този изключително жесток и тежък случай трябва да се получи най-суровото наказание. Но по казуса няма нормално публично говорене, включително и от отговорните фактори, които да кажат какво реално може да излезе от това обвинение и каква присъда може да се даде. За този текст законът предвижда и доживотен затвор, но никой съд няма да постанови такова наказание“, обясни бившият прокурор Андрей Янкулов пред „Дневник“. По думите му в съдебната практика до момента съвкупността от много и груби нарушения на Закона за движението по пътищата не са обосновавали обвинение за умишлено причиняване на смърт.

Също така още в първите дни на катастрофата прокуратурата започна дела и срещу близки на Кристиан Николов, които впоследствие не доведоха до нищо. Неговата майка Десислава Пешева беше привлечена към наказателна отговорност, защото е предоставила джипа на сина си, въпреки че е употребил наркотични вещества. Поради това ѝ беше наложена парична гаранция в размер на 100 000 лв., след като беше задържана за 24 часа по Закона за МВР. В крайна сметка  прокуратурата оттегли обвинението. 

Симона Цанкова, която стана годеница на Николов, и другият пътник в автомобила в деня на катастрофата – Георги Иванов, пък бяха обвинени в затаяване на истината и им беше наложена гаранция от 10 000 лв. Съдът обаче прие, че няма извършено престъпление, защото законът дава право да не се свидетелства срещу близък човек. За да има затаяване на истина, Цанкова е трябвало да заяви желание да свидетелства и да премълчи определени обстоятелства, които имат значение за изясняването на делото. При пълен отказ за даване на показания въобще не може да се говори за затаяване на истината, обяснява съдът.

Цената

Срещана фраза е, че решенията на Темида се изпълняват, а не се коментират. Единствено съдът е в положение да въздава справедливост и да преценява размера на наказанието, когато говорим за престъпление по смисъла на закона. Очакванията на обществото обаче са, че цената, която виновните плащат, е достатъчно висока, за да има най-вече превантивен характер. С други думи, да не рискуваш да се качиш пиян в автомобила, защото знаеш, че присъдата е тежка. В тази светлина трябва да разсъждаваме и върху 9-годишната присъда на Кристиан Николов.

24-годишният младеж първо беше задържан за постоянно под стража, а от 16 септември 2021 г. се намира под домашен арест. Целият този период се счита за изпълнение на наказанието, което значи, че почти 2 г. от присъдата му вече са изтърпени. Освен това делото срещу него е приключило едва на първа инстанция, което значи, че ще се проточи още до окончателно решение. Също така при лишаването му от свобода той има право да работи, което допълнително ще намали времето му в затвора. 

В крайна сметка, ако дори изключим хипотезата за предсрочно освобождаване, има реален шанс при добро поведение Кристиан Николов да прекара зад решетките около 4-5 г. Толкова ще плати за отнетия живот на Милен Цветков, за отнетия баща  и за отнетия блестящ журналист.  За мнозина това е лека цена за тази тежка загуба.

Автор: Мартин Георгиев, в. Сега

Прегледана: 137690

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече