Александрина Пендачанска напусна БНР заради Волгин

0

Известното ни оперно сопрано Александрина Пендачанска обяви публично, че напуска Обществения съвет на БНР.

Причината са поредица от предавания на Петър Волгин и най-вече последното, в което гостува лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов. Пендачанска стана член на съвета при предишния генерален директор Андон Балтаков, който реши да напусне БНР внезапно миналото лято и да се прибере в САЩ.

„След серия разменени писма между Вас и Обществения съвет и след последното издание на „Политически некоректно“, за жалост констатирам, че няма реален резултат от нашето настояване дезинформацията и пропагандата в предаванията, водени от Петър Волгин да бъдат преустановени. Г-н Волгин злоупотребява с ефира на обществената медия от години. Чрез коментарите и гостите, които кани, неговите предавания са се превърнали в канал за разпространение на дезинформация и фалшиви новини, от които се провежда откровена пропутинска, антиевропейска и антиевроатлантическа пропаганда, която противоречи на обществения интерес и мисията на Националното радио. В условията на война, започната от руската агресия и водеща се на няколкостотин километра от границите на България, това е особено тревожно. Поради тази причина, като член на Обществения съвет на БНР, от тук нататък не желая името ми да бъде асоциирано с медия, която в лицето на Петър Волгин се свързва с най-порочните, антидемократични и пропагандни практики на страната – агресор и престъпния режим на президента ѝ, Владимир Путин“, пише Пендачанска до шефа на БНР Милен Митев.

Няма публични данни останалите членове на Обществения съвет да са реагирали. Това са Милен Врабевски – председател, Светла Петрова, Петко Дурмана, Петко Георгиев, проф. Снежана Попова, Стефан Командарев. Неофициалната позиция на БНР е, че предаванията на Волгин трябва да съществуват заради другата гледна точка. Ръководството на БНР в този случай отказва да прави разлика между открита пропаганда и гледна точка.

Прегледана: 155275

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече