Мнение: Заради пропутинската позиция на България инвеститорите ще ни отбягват

0

„България е единствената държава – член на ЕС и НАТО, която отказва военна помощ за Украйна, отказва допълнителни натовски войски на своя територия, които да укрепят източния фланг на Алианса срещу Русия, както и да приеме програма за превъоръжаване с оръжие по натовските стандарти“, коментира Никола Янков, управляващ съдружник на „Експат Кепитъл“ и бивш заместник-министър на икономиката в правителството на НДСВ, в предаването (О)позиция на „Сега“.  

Той прогнозира, че заради нашата антинатовска и антиевропейска позиция ще бъдем изолирани политически, така както не сме желани и в Шенген.

„Това се отразява директно и на плановете на инвеститорите да работят с България“, смята той. „Те няма да инвестират в български държавен дълг или ще искат висока доходност, за да го направят. И няма да инвестират в българската икономика скоро, защото ние представляваме политически риск, който те не могат да оценят“.

„Фискалният резерв на държавата е на исторически най-ниско ниво. Реално България за първи път от двайсетина години насам няма пари. Правителството трябва спешно да започне да емитира нови облигации не само на вътрешния, но и на международните пазари. Инвеститорите обаче гледат на нас вече с друго око. Да се дават пари на България в момента е проблем заради това, че сме пропутински ориентирана държава“, подчерта Янков.

„В момента между „Възраждане“ и БСП не виждам разлика“, казва Янков. „Ако за „Възраждане“ това им е бизнесът – да правят политика изцяло базирана на проруски и пропутински послания, които са и антинатовски, и антиевропейски, за съжаление, БСП от системна партия, подкрепила европейския път на развитие на България, даде тотален заден ход и също се обяви про Путин и анти НАТО“, каза той.

Още във видеото:

– избора на нов гуверньор на БНБ, кои са трите провала на управлението на централната банка досега и има ли кандидат, който се ангажира с тяхното решаване;

– колко продължителна ще бъде инфлацията и има ли полезен ход правителството за нейното туширане.

Прегледана: 158360

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече