Хората на Слави номинираха Карбовски за СЕМ, той се отказа

0

Издигнатият от ИТН за член на Съвета за електронни медии Мартин Карбовски се отказва от номинацията. Това съобщи самият той във Фейсбук, като пусна и клип в YouTube.

„Съветите имат намерение да обслужват политическата класа, както и преди – да не се занимават с проблемите на журналистите и ще въвеждат все по-драконовски, неолиберални регулации. Нещо, което трябва да избегна. Там промяната е невъзможна“, обяснява Карбовски. Той твърди, че няма да може да изпълни целите, които си поставят чиновниците в СЕМ. И нарича номинацията си „обществен експеримент“. „Явно няма да получим подкрепата, която очаквахме от Тошко и от Слави, но нека решението да е мое“, казва Карбовски. Според него на свестните хора не им понася политиката. „Чиновник Карбовски няма да стане. Това прилича на едно пенсиониране“, продължава той. И анонсира, че екипът му започва да прави подкаст. „Очаквам да отида на един пряк вот. Който ми предложи, когото избера“, обяснява в клипчето си Карбовски.

След новината за номинацията му вчера Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) обяви, че организира протест в петък. “Номинацията на Мартин Карбовски за член на СЕМ е преминаване на червената линия и поредна провокация от политиците спрямо медийната среда в България“, написаха организаторите във Фейсбук.

Медийният регулатор има петима членове с 6-годишен мандат. Трима се избират от парламента, а двама се назначават от президента. На 27 април т.г. изтича мандатът на избраните през 2016 г. от Народното събрание София Владимирова и Розита Еленова. В края на април изтича и мандатът на председателя на СЕМ Бетина Жотева, назначена от президента Росен Плевнелиев. Нейният приемник ще трябва да бъде посочен от сегашния президент Румен Радев.

Една от първите задачи на СЕМ в новия си състав ще бъде да избере генерален директор на БНТ, след като тригодишният мандат на сегашния Емил Кошлуков изтича в началото на юли.

Прегледана: 159370

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече