Днес е Денят на данъчната свобода

0

На 26 май отбелязваме Ден на данъчната свобода за 2022 г., обяви Институтът за пазарна икономика. Датата е символична и показва колко дни трябва да се трудят българските данъкоплатци, за да осигурят приходите, планирани в хазната за съответната година. 

През 2022 г. трябва да работим за бюджета 146 дни. Експертите на ИПИ обясняват как са изчислили това: Държавният бюджет, приет в края на февруари, предвижда икономиката да произведе стоки и услуги за 143 млрд. лв., а постъпленията в бюджета да достигнат над 57 млрд. лв. Като се знаят тези данни, излиза, че средно българите ще изработват по 392 млн. лв., което означава, че ще са необходими 146 дни за попълване на хазната.

Тъй като тази година разходите на хазната са рекордни като процент от БВП (40% от брутния вътрешен продукт), ще трябва да поработим по-дълго и данъчното „освобождение“ ще закъснее, настъпвайки почти в самия край на май.  А имаше години, когато чествахме данъчната свобода в средата на май.

„Непосредствено преди пандемията бюджетните плащания бяха от порядъка на 36-37% от БВП и на страната, но коронакризата доведе  нарастваща роля на държавата, високи харчове и дефицит, а сега нещата допълнително се влошават заради войната в Украйна и заради  скъпите енергоизточници“, посочват от ИПИ.

За поредна година най-много трудодни – 58,  трябват за заработване на приходите от  преки данъци (24 дни) и социалните и здравни осигуровки (34 дни). За косвените данъци  – ДДС и акцизи, ще са нужни 54 дни. Имуществените данъци, които са ключов приходоизточник за общините, ще отнемат над 3 дни, а за осигуряване на планираните постъпления от такси и други неданъчни приходи ще трябва да работим 18 дни, са пресметнали икономистите.

Всъщност Денят на данъчната свобода скоро вероятно може да прескочи в юни, защото предстои актуализация на бюджета и мерките за подкрепа на доходите ще вдигнат още повече бюджетните разходи.  Високата инфлация, която влияе както на приходите в бюджета, така и на номиналния размер на БВП, също ще окаже своя ефект върху изчисленията.

ИПИ предлага на всеки данъкоплатец  да изчисли своя  Ден на личната данъчна свобода на специализираната страница „Моите данъци“ – www.kolkodavam.bg.

„За  2022 г. в бюджета е заложен дефицит в размер на 5,9 млрд. лв. Въпросните 5,9 млрд. лв. се равняват на над млрд. лв.,  които се равняват на 15 дни за отработване. Наричаме ги дни за отработване, тъй като дефицитът в крайна сметка тежи върху данъкоплатците – макар и отложено в бъдещето“, посочват от ИПИ. И допълват: „България получава безвъзмездна помощ от европейските данъкоплатци – заложените постъпления от бюджетна на ЕС са над 5,1 млрд. лева. Трансферите от ЕС на практика ни спестяват към 13 дни работа за държавата. Официалната дата на данъчната свобода – 26 май, отчита всички приходи, в т.ч. и „приноса“ на ЕС.

Прегледана: 156850

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече