ГЕРБ внесе вот на недоверие, ИТН и ДПС намекнаха, че ще го подкрепят

0

Парламентарната група на ГЕРБ-СДС внесе тази сутрин в деловодството на Народното събрание проект на решение за гласуване на вот на недоверие към Министерския съвет на България с министър-председател Кирил Петков. Партията ще проведе и консултации в НС.

„Вотът е за провала на правителството във финансово – икономическата политика. Под документа се подписаха всичките 59 народни представители от ПГ на ГЕРБ – СДС“, пише в съобщението.

Партията депозира и промени в Изборния кодекс, които да върнат хартиената бюлетина наред с вота на машините, като настоява проектът да бъде разгледан още тази седмица.

„Освен, че вече официално нашата парламентарна група с 59 подписа внесе вота на недоверие за финансово-икономическата политика към правителството на Кирил Петков в деловодството на Народното събрание, снощи внесохме промени в Изборния кодекс. Абсолютно убедени сме, че трябва да дадем възможност на българските граждани на предстоящите предсрочни избори да гласуват не само с машина, но и с хартиена бюлетина“, заяви в кулоарите на НС председателят на групата Десислава Атанасова.

„Нещо повече, дори сме предложили в програмата за тази седмица на Народното събрание да бъде разгледан онзи законопроект на БСП, който някак странно вече два месеца престоява в чекмеджето на председателя на правната комисия от „Продължаваме Промяната““, добави Атанасова.

„За нас е абсолютно необяснимо как коалицията, част от която внася такъв законопроект, другата част да не допуска за разглеждане и обсъждане темата в детайли“, вметна тя.

По този повод в пленарната зала шефът на ПГ „БСП за България“ Георги Свиленски я обвини, че внася интрига в мнозинството и я призова „г-жо Атанасова, не интригантствайте“. Свиленски посочи, че за социалистите на първо място по важност са трите бюджета – на ДОО, НЗОК и макрорамката на държавата.

ДПС са готови да подкрепят вота на недоверие, който внасят от ГЕРБ заради финансите на държавата и икономическата политика на кабинета, стана ясно по-рано от думите на Йордан Цонев на влизане в парламента, както и от коментара на колегата му Хамид Хамид. 

„Въобще не може да се изненадате от това. Не се съмнявйте, че ще подкрепим вота“, каза пред бТВ Хамид в отговор на въпроса каква ще бъде позицията на ДПС. „Има основание (б.р. – за вот на недоверие срещу правителството) във всички възможни сфери, включително и в моралната“, заяви и зам.-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев.

„Днес ще се запознаем с мотивите, ще участваме в консултациите, но решението ни няма да ви изненада“, добави той.

„Аз съм разпознаваемо лице и никога не било толкова хора да ме спират и да ме питат не дали, а кога ще ги махнете тези“, каза още Цонев.

„Първо да се запознаем с мотивите на вота. Наистина, тотален провал в икономическата сфера. Всички показатели сочат за това, че правителството е провалено. То така си наглася числата и си измисля тези данни, а инфлацията е вече почти 25%. Нека да видим реалните числа. Ситуацията е повече от тежка, цените на храните се увеличават непрестанно“, коментира и Хамид Хамид.

Предстоят консултации на ГЕРБ с ДПС, „Възраждане“ и ИТН, съобщи Томислав Дончев, а Тома Биков съобщи, че очакват подкрепа и от партията на Костадин Костадинов за вота.

„Очаквам ДПС и „Възраждане“ да подкрепят този вот на недоверие. Нас ни е грижа за българската политическа система. Аз като казвам, че има риск от разпад на системата, не го казвам, за да драматизирам“, предупреди Биков по бТВ.

Прегледана: 164155

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече