Кирил Петков: Ние сме следващите в списъка на Кремъл

0

„Ние сме следващите в списъка на Кремъл“ – с това заглавие, изведено от думи на премиера в оставка Кирил Петков, британският вестник „Таймс“ разказва за политическата ситуация в България.

Пред британския журналист Том Кингтън Петков заявява: „Ние ограничихме корупцията локално, но открихме, че имаме по-голям враг: руското проникване“.

„Не разбрахме, че корупцията и руското влияние са едно и също нещо. Корупцията е най-добрият външнополитически инструмент на Москва на Балканите“, коментира още българският премиер в оставка.

За изгонените 70 руски дипломати Петков заявява следното: „Сигурен съм, че част изгонените 70 души активно са разговаряли с депутати в парламента, а и са давали статии на журналисти, които са готови за публикуване“.

Петков говори пред британското издание още и за проблемите с газовите доставки, казусът с „Капитан Андреево“, ветото за Северна Македония и съдбата на главния прокурор.

„Азерският газ струваше три пъти по-малко от газа от „Газпром“, но предишното правителство някак си се беше отказало от него. Те казаха, че нямало газопровод, но се оказа, че имаме съществуваща връзка, която е достатъчна. Някой беше направил сделка да плаща три пъти повече“, заявява Петков. „Трябва да си изключително глупав – или корумпиран – за да направиш това“, добавя той, цитиран от БТА.

Според Петков Москва отговорила на този ход, като подхранила опозиция в парламента, което и довело до вота на недоверие към неговото правителство миналия месец.

В края на интервюто българският премиер в оставка твърди, че все още би могъл да победи престъпните олигарси в България. „Осъзнах, че има 20 ключови лица“, казва Петков.

„Корупцията не е разпространена в системата. Всичко опира до ключови хора в правителството и около 20 души в частния сектор – дългосрочните играчи. Ако имахме напълно независим прокурор, тази страна можеше да бъде прочистена за година“, твърди пред британското издание Кирил Петков.

Прегледана: 163245

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече