Вальо Топлото влиза в затвора

0

Софийският градски съд призна за виновен в пране на пари в особено големи размери бившия директор на „Топлофикация“ – София Валентин Димитров, известен като Вальо Топлото, и го осъди на 7 години „лишаване от свобода“.

Прокуратурата настояваше за наказание от 10 години затвор.

Димитров беше предаден на съд през 2009 година, като според прокуратурата е присвоил 10 млн. лв. от дружеството, което е управлявал, след което ги е прекарал през в различни сделки. Подсъдима в този процес беше и майка му Цеца Димитрова. Тя обаче почина още през 2011 година и процесът срещу нея бе прекратен.

Преди да обяви присъдата, близо 2 часа съдията по делото Петя Крънчева изброяваше многобройните сделки на капиталовите пазари, както и стотици преводи на суми към сметки в австрийски банки, направени от Вальо Топлото от 1999 до 2007 г., чрез които той е осъществил т.н. „пране на пари“. Става ясно, че в този период Димитров е извършвал такива сделки средно по 10 пъти месечно.

Решението не е окончателно. То може да бъде протестирано и обжалвано пред Софийския апелативен съд.

Бившият шеф на „Топлофикация“-София беше осъден на три инстанции само в делото за безстопанственост, по което вече изтърпя наказанието си от 3 години затвор. В началото на 2018 г. Димитров пък беше окончателно оправдан по делото за валутни престъпления. Пред Върховния касационен съд все още продължава делото срещу него за длъжностно присвояване, а поради изтекла давност бившият шеф на „Топлофикация-София“ няма да отговаря по обвиненията за данъчни престъпления.

Прегледана: 169790

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече