Внимание! Връщат задължителните маски от четвъртък

0

Директорът на столичната Регионална здравна инспекция д-р Данчо Пенчев подписа нова заповед за въвеждане на допълнителни противоепидемични мерки.

Според нея, считано от 4 август т.г. за срок от 30 дни, се връщат маските в закритите обществени места.

„Всички лица, когато се намират в закрити места, които са достъпни за гражданите и/или са предназначени за обществено ползване, в това число лечебни заведения, аптеки, оптики, специализираните институции за предоставяне на социални услуги и такива за социални услуги от резидентен тип за деца и възрастни, административни учреждения и други места, в които се обслужват или имат достъп гражданите, търговски обекти, транспортните средства за обществен превоз (трамваен, тролейбусен, метро влакове, таксиметрови автомобили и маршрутни таксита), железопътни гари, автогари, летище София, метростанции, са длъжни да имат поставена защитна маска за лице за еднократна или многократна употреба“

Извън обсега на заповедта са децата до 6-годишна възраст; персоналът и клиентите в заведенията за хранене и развлечения, игралните зали и казината; спортуващите на закрито за времето на физическата дейност; участниците в конгресно-конферентни мероприятия, брифинги, пресконференции и семинари по време на изказване, но при спазване на физическа дистанция от 1,5 м. от останалите участници; участниците (водещи и гости) в телевизионни предавания при спазване на физическа дистанция от 1,5 м. от останалите участници.

Ако при непосредствено обслужване на клиенти разстоянието е по-малко от 1,5 метра, то използването на маска е задължително. По изключение се допуска обслужване на клиенти без защитна маска за лице, когато са осигурени механични прегради от стъкло или друг прозрачен материал, позволяващ влажно почистване и дезинфекция.

В детските градини и ясли трябва да бъде провеждан засилен сутрешен филтър за недопускане на деца с клинични симптоми за COVID-19, както и за други остри заразни болести, пише още в заповедта на СРЗИ. Същевременно обаче се ограничават свижданията в лечебните заведения и в хосписите. Допускат се само свиждания при пациенти с престой над 5 дни – по преценка на лекуващия лекар относно здравословното състояние на пациента и риска от заразяване с COVID-19.

Противоепидемичните мерки могат да бъдат променяни в зависимост от развитието на епидемичната ситуация на територията на област София-град, допълват от СРЗИ.

Цялата заповед на д-р Данчо Пенчев може да прочетете тук.

Прегледана: 163290

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече