Косово изгони руска журналистка, която нарече българите „нехора“

0

Министърът на вътрешните работи на Косово Джелал Свечля обяви за персона нон грата руската журналистка Дария Асламова, която беше задържана при опит да влезе от Сърбия в Северно Косово, предава БНР.

Тя бе задържана заради подозрения в шпионаж. „Комсомолская правда“ – изданието, за което работи Асламова, съобщи, че журналистката е била освободена и се намира вече в Сърбия.

В съобщението, направено в профила на Свечля във Фейсбук, се посочва, че Асламова има забрана да влиза в Косово за пет години.

По-рано, отново във Фейсбук, Свечля посочи, че много държави са доказали, че руската представителка на пресата се е занимавала с шпионаж за руските военни разузнавателни служби и че е действала под прикритието на журналист.

Косово обяви независимост през 2008 г. и е признато от над 100 страни. Сърбия и Русия обаче са сред държавите, които не признават косовската независимост.

През юни 2021 г. Асламова публикува обширен репортаж от България, пълен с манипулации, лъжи и обидни квалификации за български граждани. Той беше описан в Дневник. В статията „Как превръщат България в страна на професионални русофоби“ тя описва България като територия, през която НАТО минава и прави каквото си иска.

Асламова дава пример за български „шедьоври на самоунищожението“ като например този, че „български нехора с еднакъв ентусиазъм се борят не само за събарянето на съветски паметници, но и за издигането на нови – на своите западни „приятели“.

Прегледана: 169155

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече