При Радостин Василев масово назначавали пенсионери в Спортното министерство

0

Броят на хората в пенсионна възраст, назначени на работа към Министерството на младежта и спорта (ММС), е нараснал рязко през първото полугодие на годината. Това става ясно от писмени отговори на депутатски въпроси, предоставени от доскорошния ресорен министър Радостин Василев. Специалистът по спортно право управлява ММС от 13 декември 2021 г. до 2 август 2022 г.

От публикуваните данни личи, че само по време на неговия мандат в спортното министерство и подчинените му търговски дружества са се появили на работа нови 120 пенсионери. Към 30 юни на договор във ведомството вече са общо 328 души, натрупали необходимите възраст и стаж, при 208 в началото на годината. Ръстът е с 58% за шест месеца.

„Беше обявено намерение за административна реформа. За да бъде успешно, първо трябва да се изясни възрастовата структура на заетите в отделните ведомства. Хора, навършили пенсионна възраст, би следвало да продължават да работят в държавната администрация само по изключение, когато притежават знания и умения, които не могат да бъдат осигурени от по-млади служители“, мотивира питанията си народният представител от „Демократична България“ Мартин Димитров.

Той е изпратил един и същи въпрос до спортния министър първо на 20 декември 2021 г. и после още веднъж на 22 юли 2022 г.: „Какъв е броят на лицата, навършили пенсионна възраст, наети по трудово правоотношение, граждански договор или друг вид правоотношение във вашето ведомство и в търговските дружества, на които сте принципал?“ И двата пъти Василев е отговорил надлежно в писмен вид – съответно на 6 януари и 29 юли, като документите са публикувани на сайта на парламента.

Сравнение между данните от началото и средата на годината показва, че най-голямо е увеличението на броя служители в пенсионна възраст в Българския спортен тотализатор (БСТ). През януари те са били 129, а сега са почти двойно повече – 242.

Това донякъде е обяснимо с честата практика пунктовете на тотото да се обслужват от хора в напреднала възраст. И личи от представената подробна разбивка: 64 служители на тотализатора са надхвърлили с една година възрастта за пенсиониране (при 37 в началото на годината); 40 от тях са с две години по-възрастни (при 38 преди това); 19 са с три години над стажа (при 21 през януари); 22-ма с четири години (при 19); и цели 97 с пет или повече години (при 14).

Нарастване на броя пенсионери се наблюдава също и в самото министерство – от четирима в началото на 2022 г. на шестима по средата на годината. Тенденцията е същата и в трите подопечни на ММС дружества, стопанисващи държавните спортни имоти: „Национална спортна база“ (НСБ) – от 32 на 35, „Академика 2011“ – от 16 на 19, и „Сердика спортни имоти“ (ССИ) – от един на двама.

Намаляване на служителите в пенсионна възраст има единствено в екипа на държавната спортна болница СБАЛТОСМ „Проф. д-р Димитър Шойлев“ в столичния кв. „Дианабад“ – от 26 през януари на 24 през юни.

„Поради изпитвания остър недостиг на лекари, медицински сестри и санитари в здравната система, задълбочаващ се в условията на пандемията от COVID-19, в изпълнение на изискванията и критериите на медицинските стандарти по специалности в изпълнение на условията на НЗОК за подписване на договор за финансиране на болниците много от наетите в системата на здравеопазването медицински специалисти са в пенсионна възраст“, пояснява Василев в отговора си от 29 юли.

ОБЕЗЩЕТЕНИЯ

Паралелно с това стана ясно, че по време на управлението на Радостин Василев от структурите на ММС са били изплатени обезщетения за 38 уволнени служители. Това съобщава самият бивш министър в писмен отговор по запитване на депутата от ГЕРБ-СДС Стефан Апостолов от 15 юли.

„В отговор на поставения от Вас въпрос относно изплатените обезщетения във връзка и по повод прекратени трудови и служебни правоотношения Ви информирам, че за периода от 01.01.2022 г. до 30.06.2022 г. от бюджета на Министерството на младежта и спорта за тази цел са изплатени 275 241 лв. на 38 лица“, пише Василев в отговора си от 19 юли, също публикуван в интернет портала на НС.

Данните показват, че средният размер на обезщетението в спортното министерство е 7243,18 лв.

Докато бе начело на министерството, Радостин Василев смени ръководствата на всички търговски дружества, чийто принципал беше. Най-трудно успя да освободи от длъжност съвета на директорите на БСТ, който след куп юридически хватки беше частично променен в средата на февруари и окончателно подменен в средата на юни.

В средата на март спортният министър назначи изцяло ново ръководство на НСБ, в началото на април – на „Академика 2011“, а в края на април – на ССИ. Уволнени бяха и ръководителите на някои ключови дирекции в самото ММС – като например дългогодишния шеф на „Спорт за високи постижения“ Антоанета Боева.

Няма официални данни за това колко служители, на които не се полагат обезщетения при освобождаване, са били уволнени от ММС по време в мандата на Василев.

Автор: Явор Евтимов, Сега

Прегледана: 167485

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече