Прокуратурата няма да разследва Кошлуков за измама

0

Прокуратурата е отказала да образува наказателно наказателно производство по сигнал срещу генералния директор на БНТ Емил Кошлуков за документ с невярно съдържание. Това става ясно от постановление на Софийската районна прокуратура, за което съобщи гражданско сдружение БОЕЦ.

В него прокурор, подписан с титлата доктор, Иван Иванов пише, че в хода на проверката е изискана информация от НОИ, СЕМ и НАП, за да установи дали действително Кошлуков е работил в телевизия „Алфа“ на партия „Атака“ на Волен Сидеров, какъвто документ за стаж е представил при кандидатстването му за шеф на обществената телевизия. Без него той не изпълнява необходимите изисквания за участие в процедурата. „За периода от 03.01.2017 до 01.07.2017 г. е деклариран трудов договор между партията и Емил Кошлуков с регулярно заплащани осигурителни вноски“, установява прокурорът.

Във връзка със съмненията, че Кошлуков всъщност реално не е имал никакви служебни задължения и работата му в „Алфа“ е била фиктивна, са разпитани трима души. Двама от тях потвърджават, че за посочения период Кошлуков е бил в телевизията и е извършвал дейност. Той е участвал в срещи, коментирал е работата на телевизията и е правил бележки по конкретни дейности на служителите, но не е подписвал документи, тъй като е имал „представителни функции“. За тази работа Кошлуков е получавал средно 1000 лв. на месец.

От постановлението на прокуратурата става ясно още, че лидерът на „Атака“ Волен Сидеров не е бил редовно призован и не е депозирал обяснения. Това обаче противоречи на публично известната информация в медиите от 19 юли, според която Сидеров е извикан на разпит в националната полиция заради стажа на Кошлуков. 

Освен това държавното обвинение посочва, че соченото в сигнала не представлява документна измама. „Посочените декларации имат за цел само да предоставят формален достъп на лицето до изборната процедура за поста. Процедурата съставлява сложен фактически състав, състоящ се от четири етапа и с формални правила. Т.е. заемането на длъжността не е в пряка причинно-следствена връзка от съставянето на декларация, а зависи от много допълнителни условия и самостоятелна преценка на външен орган“, аргументира се прокурор Иванов.

Все пак, ако бе доказано, че декларацията на Кошлуков за стаж в „Алфа“ не отговаря на истината, това би представлявало престъпление, признава държавното обвинение. „Следва да се отбележи, че за същото Наказателния кодекс предвижда сравнително кратка относителна погасителна давност – 5 г. която към настоящия момент вече е изтекла“, заключва прокурорът, като отказва да образува разследване.

Прегледана: 178865

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече