Украинският посланик: След изборите ще искаме директна военна помощ от България

0

Украйна оценява българската подкрепа за войната с Русия, но ще иска отново директна военна помощ от страната ни. Това заяви посланикът на Украйна в България Н. Пр. Виталий Москаленко пред Нова тв. Той заяви, че въпросът ще се повдигне след изборите и дори изрази убеденост, че този път искането ще бъде одобрено от парламента ни.

„Вярвам, че определено решение ще се приеме от страна на България и тя ще организира доставки на оръжие. Вярвам, че рано или късно България ще направи такова действие. Тя трябва да даде старо руско оръжие на Украйна. За сметка на това българската армия може да се превъоръжава със съвременно натовско оръжие. Надявам се, че след изборите ние можем да повдигнем пак този въпрос и да го активираме“, коментира Москаленко. Той допълни, че и до момента има помощ от България, но тя не е особено афиширана и е била чрез трети страни.

Москаленко каза също, че България трябва да появи повече твърдост по въпроса с доставките на газ от Русия. „България трябва да бъде по-решителна и да разбира, че заплаха има и тя няма да изчезне, ако се приеме решение (б.ред. – за доставка на газ от „Газпром“). България е избрала да се движи като натовска и да върви по този път. Трябва да действа синхронно като цяла Европа. Има колебания, размишления, свързани с газовите доставки, петрола и т. н… Въпреки това за мен е важно, че България поддържа Украйна в нейната справедлива борба и заема страната на правдата, поддържайки санкциите срещу Русия… Украйна няма да се откаже от своите земи, само, за да има газ в Европа. Това няма да стане. Светът трябва да разбере, че това не е само наша война“, допълни украинският посланик у нас.

Прегледана: 181440

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече