Германия се бори с енергийната бедност с мерки за 65 милиарда

0

По-високи детски надбавки, енергиен бонус за възрастни и студенти, нова евтина карта за обществения транспорт: германското правителство прие нов пакет с облекчения за германските граждани на стойност 65 милиарда евро.

Източник: Дойче Веле

С новите мерки управляващите искат да компенсират поне отчасти нарасналите разходи на германските домакинства и на фирмите заради значителното повишаване на цените на енергоносителите. Новият пакет от помощи е на стойност 65 милиарда евро и заедно с предишните два обемът на облекченията за германските граждани достига вече 95 милиарда евро, обяви след закрито заседание на управляващата коалиция канцлерът Олаф Шолц. „Тежки времена очакват страната ни“, каза той в Берлин при представянето на резултатите от разговорите. Той потвърди, че това са много пари, но пък този разход е много необходим, допълни социалдемократът.

Повече хора вече ще имат право на жилищна помощ (държавна добавка за плащане на наема). Кръгът на хората, които ще могат да разчитат на такава помощ, се разширява и ще охване общо 2 милиона граждани на страната. Част от изплащаните жилищни добавки от септември до декември 2022 г. ще бъде Бонус за отопление в размер на 415 евро за домакинства от 1 човек, 540 евро за двучленно домакинство и по 100 евро отгоре за всеки следващ член на домакинството.

Парите за безработни „Харц 4″ стават 500 евро – от 449 евро в момента. Пенсионерите ще получат на 1 декември еднократен енергиен бонус от 300 евро, а студентите и стажантите, изучаващи професия – еднократна помощ от 200 евро. Енергийният бонус от 300 евро за работещите в Германия беше включен в предишния пакет от помощи.

По-високи детски надбавки и наследник на „билета за 9 евро“

Детските надбавки се вдигат с 18 евро, които в момента са 219 евро за първо и второ дете. Освен това правителството е готово да отпусне на провинциите сумата от 1,5 милиарда евро годишно за нова по-евтина карта за обществения транспорт, ако „провинциите се съгласят да предоставят най-малко същия размер дотация“. Това ще бъде наследникът на тъй наречения „билет за 9 евро“, който важеше през последните три месеца. Новият по-евтин билет ще струва между 49 и 69 евро на месец.

Необлагаемият доход за допълнителни плащания се вдига на 3 000 евро. За облекчаване на домакинствата се въвежда горна граница на цените на електроенергията – един вид ценова спирачка на тока. Тя ще се финансира от печалбите на енергийните компании. „Случайните печалби“ на компаниите, дължащи се на високите цени на енергията, ще бъдат използвани за новата мярка“, каза канцлерът  Шолц.

Прегледана: 168695

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече