Ирландия тресна колосална гроба на Instagram

0

Ирландската комисия за защита на личните данни (DPC) реши да глоби с 405 млн. евро социалната мрежа Instagram. Санкцията е рекордна, а причината за налагането ѝ начинът, по който Instagram обработва информацията за деца.  Instagram планира да обжалва глобата, обяви говорител на компанията майка Meta Platforms.

Разследване, започнало през 2020 г., е установило, че Instagram разрешава на деца на възраст между 13 и 17 години да управляват бизнес акаунти, което улеснява публикуването на телефонния номер и/или имейл адреса на малолетния потребител. 

Подробности за нарушението и за мотивите социалната платформа да бъде наказана толкова тежко ще бъдат обявени идната седмица.

От компанията вече коментираха, че внимателно разглеждат решението на комисията и че имат възражения срещу начина, по който е изчислена глобата. „Іnstagram актуализира настройките си преди повече от година и оттогава пусна нови функции, за да предпази тийнейджърите и тяхната информация да бъде поверителна“, обясни говорителят на Мeta.

Регулаторът DPC контролира политиката за опазване на личните данни на компании като Facebook, Apple, Google и други технологични гиганти, тъй като централите им за Европа са базирани именно в Ирландия. 

Миналата година комисията в Дъблин глоби WhatsApp  с 225 млн. евро за неспазване на правилата на ЕС за защита на данните през 2018 г.

Прегледана: 167250

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече