Кралица Елизабет Втора изпълни обещанието си да служи на британците

0

На 21-ия си рожден ден през 1947 година тя се обръща към бъдещите си поданици с думите: „Обещавам на всички ви, че цял живот ще ви служа“. Елизабет Втора изпълни обещанието си.

Бернд Ригерт, Дойче Веле

Тя е най-дълго управлявалият монарх в британската история. Цял живот на служба, както обещава и самата Елизабет Втора. На 21-ия си рожден ден през 1947 година, още като принцеса, тя се обръща към бъдещите си поданици с думите: „Обещавам на всички ви, че цял живот ще ви служа – на вас и на голямото имперско семейство, от което сме част.“ Коронацията ѝ през 1953 година е първата, която се излъчва пряко по телевизията – истинско световно събитие.

„Никога преди толкова голямо обещание не е било изпълнявано толкова стриктно. Във времена, в които нравите и политиката се променят постоянно, Нейно Величество бе винаги непоклатима – като скала за нашата нация и понякога и за целия свят“, казва по повод 60-годишния ѝ юбилей на трона тогавашният британски премиер Дейвид Камерън. „Кралицата на Великобритания и Северна Ирландия, на другите ѝ кралства и територии, глава на Британската общност и защитник на вярата“, както гласи пълната ѝ титла, се ползва с популярност по цял свят.

Голямата криза след смъртта на Даяна

Принц Чарлз, най-големият син на кралицата, който скоро ще бъде наричан крал Чарлз Трети, описва семейството си като „сапунена опера“. Кралицата успява да преодолее всички драми, разводи и скандали. Изпитва несигурност само веднъж – през 1997 година, когато британците я упрекват, че е реагирала твърде хладно на смъртта на принцеса Даяна. Едва след отправената обществена критика кралицата застава пред камерите в Бъкингамския дворец и казва: „Всички ние се опитахме по свой начин да се справим. Не е лесно да изразиш сполетялата те загуба, тъй като първоначалният шок е последван от комбинация от чувства: неверие, гняв и загриженост за тези, които са осиротели“. По своя специфичен начин, тя успява да успокои британците.

Кралицата е провела десетки хиляди работни срещи, предприела е стотици посещения в чужбина, винаги с усмивка, без да прави политически изказвания. Но винаги е била наясно със събитията, както казва бившата британска министър-председателка Маргарет Тачър: „Тя има първокласни познания за развитието на нещата и разполага с огромен опит. Нейните съвети и препоръки са винаги много точни. Имах много голяма полза от тях като премиер“.

За времето на управлението на Елизабет Втора са се сменили 15 министър-председатели – от Уинстън Чърчил до Лиз Тръс, която зае поста само няколко дни преди кончината на кралицата. През цялото си управление тя ежеседмично приема съответния правителствен ръководител на доверен разговор. Приема в двореца и съдии, синдикални лидери, предприемачи, както и съвсем обикновени хора. „За мен аудиенцията означава, че мога да се срещна с хора насаме. И така получавам обширна картина на това, което се случва в правителството или в администрацията“, казва кралицата по отношение на своя стил на работа в интервю за британската обществена медия Би Би Си.

Най-голямата ѝ страст – конете и кучетата

„Нямах време за учене – баща ми почина твърде рано. Трябваше веднага да поема нещата и да положа всички усилия“, казва кралицата. Неин лайтмотив е дисциплината, а нейна страст – животът в провинцията, както и конете и кучетата. Имала е над 30 кучета от породата корги, но от 2012 година насам не си е взимала ново – не искала някое от кучетата ѝ да я надживее. Тя можела да разпознае дали един кон е болен от 30 метра разстояние, спомня си бившият ѝ говорител Дики Арбитър.

„Кралицата винаги е била източник на вдъхновение за мен и за много хора по цял свят. Тя беше изключителна личност и истинско бижу не само за Великобритания, но и за целия свят“, обяви бившият президент на САЩ Барак Обама след последното си посещение в замъка „Уиндзор“.

Тежки удари в последните години

В последното време кралицата бе сполетяна от няколко тежки удара: внукът ѝ принц Хари и съпругата му Меган напуснаха с голям медиен скандал „Уиндзор“ и оттогава насам се представят като неразбрани кралски деца.

Още по-тежък е случаят с принц Андрю. На втория син на кралицата бе повдигнато обвинение от съд в Ню Йорк за сексуално насилие във връзка със скандала около американския мултимилионер Джефри Епстийн.

Най-голямата загуба на кралицата обаче бе смъртта на нейния съпруг принц Филип през април 2021 година. „Той просто беше моята опора и моята сила през годините“, каза Елизабет.

Най-големият ѝ син принц Чарлз, който е роден през 1948 година, отдавна чака да я наследи на трона. Чарлз се старае да бъде по-непринуден, което не допада особено на майка му. „Ваше Величество, милиони хора, както ми бе казано, мечтаят за това веднъж да пият чай с Вас“, обръща се той към майка си. Кралицата не реагира, макар че публиката се смее от сърце. Едва когато Чарлз подобаващо възклива на три пъти „Да живее!“ и народът запява химна, майката на нацията остава доволна: „Господ да пази кралицата“.

Кралицата работи усърдно, за да промени имиджа на монархията в Обединеното кралство. За 50-ата си годишнина на трона, Елизабет Втора организира рок концерт. Освен това, в разрез с традициите, тя дава благословията си на сина си Чарлз да се ожени повторно – за настоящата си съпруга Камила Паркър Боулс. Уважавана, критикувана, понякога обект на шеги, но винаги уважавана. Кралица Елизабет Втора носеше стабилност на Великобритания десетилетия наред. Британска монархия рядко бе поставяна под въпрос по време на управлението ѝ.

Прегледана: 169915

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече