Медицинската бележка е пълна глупост, ето защо

0

Коментарът е препубликуван с малки съкращения от профила на д-р Александър Атанасов във Фейсбук.

Вчера през кабинета са минали 81 човека. Днес – 73. Утре не знам колко ще бъдат. Вероятно пак горе-долу толкова.

Иска ми се да изкажа благодарност към хората, с които работя. Къде по-лесно, къде с повече трудности – почти всички родители възприемат добронамерено настояването ми да идват само след записан час или предварителна уговорка с мен. Канските ми усилия да създавам ред в практиката си са полезни на първо място за дечицата, после за родителите, а в крайна сметка и за мен.

Всяка есен в цяла България кипи една безсмислена дейност, за която се предполага, че трябва да осигури безопасна среда за ученици и малки деца, посещаващи училища и детски градини.

От родителите се изисква определена купчина хартии, съдържащи недоказуема по своята същност информация, която трябва да е старателно подписана и подпечатана от хора, за които се предполага, че трябва да са лекари, а не просто администратори на документи.

Твърдо смятам, че от медицинска гледна точка няма никакъв смисъл от тази дейност и възнамерявам да ви обясня защо.

Да започнем с Нейно величество „Медицинската бележка“.

При записване на вашето бебе за детска кухня задължително ви искат бележка от личния лекар на детето за липса на хранителни алергии. В това няма никакъв смисъл. До този момент бебето ви може да не е проявявало никакви симптоми и в момента, в който изяде нещо от кухнята, да се изрине цялото, например. Издаването на тази хартия е безпредметно.

Пълна глупост са бележките, които ви искат за липса на контакт със заразно болни три дни преди тръгване на градина или заминаване на някакво мероприятие. Всеки нормален човек ще се сети, че няма как да знам дали детето си е играло с някой с варицела, дали е в инкубационен период и дали утре няма да се разболее с 40 градуса.

Разбира се, детските градини, училищата, кухните и т.н. не ви искат бележките, защото са „лоши“, а защото функционират на базата на наредби, писани от хора, невложили грам мисъл в тях. Понякога си мисля, че единствената цел е всички „да си вържат гащите“, ако „нещо се случи“. Какво точно ще се случи никой не казва, но…

Аз, обаче, ще ви кажа какво точно се случва. Думата „бележка“ е една от първите, които българските деца научават. Дълбоко в тяхното съзнание още от най-ранна възраст се загнездва убеждението, че наличието на документ е нещо изключително важно, без значение дали от него има реална полза или какво е неговото съдържание. Последствията за обществото от такова възпитание ги оставям на вашето въображение.

Никаква медицинска логика няма в поне част от изискваните лабораторни изследвания. Едно дете може да е с изменения в кръвните си показатели и в урината на базата на хронично заболяване например, но това не значи, че то не може да посещава детска градина. От друга страна, повечето банални вирусни инфекции могат да протекат без никакви отклонения.

И накрая да споменем здравно-профилактичните карти. Те не са просто някаква формалност, а доказателство, че детето е преминало през профилактичен преглед, проследено е неговото развитие и изобщо всичко му е „пу-пу“.
,
Веднага задавам въпроса защо това трябва да става масирано всяка есен, а не на равномерни интервали през цялата година? Децата, родени през януари, се преглеждат през януари, тези през септември – през септември и т.н. Все пак, колкото и да го отричаме, живеем в пандемична ситуация и не е добре да се заразяваме с коронавирус, варицела или каквото друго си изберете.

Не искам да отварям темата за електронното здравеопазване. В някои детски градини категорично държат на ръкописното попълване на документите, вероятно отново на база на някоя наредба.

Не, мили хора, това не ви прави децата по-здрави. Това не прави и мен по-добър лекар. Това е просто безумна загуба на време, ресурси, имитация на дейност, „Залудо работи, залудо не стой“ в трагикомичен вид.

Не знам кому е нужна цялата тази простотия, но определено не е на децата. Както винаги те са големите губещи.

Заглавието е на редакцията.

Прегледана: 164245

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече