Адвокат: Според доказателствата Кристиан Николов не е пил само чай, приел е коктейл от наркотици

0

„Дъщерята на Милен Цветков се възстановява трудно. Тя дори състрадава на подсъдимия Кристиан Николов. Калина Цветкова се тревожеше, че Кристиан е в абстинентно състояние в ареста, защото той е взимал наркотици“. Това разказа пред bTV адвокатът на близките на журналиста Надежда Ковачева.

„Прокуратурата е повдигнала най-тежкото обвинение за такова престъпление, което се наказва от 15 до 20 години затвор. Към момента присъдата на първоинстанционния съд е по-възможно най-лекия състав за причиняване на смърт по непредпазливост, където се предвижда от 5 до 15 години. Въпросът не опира до това точно какъв размер наказание трябва да се наложи в случая, защото прокуратурата поддържа към минимума на квалификацията, която е предявила като обвинение, ние поддържаме под средния размер от 10 до 20. За най-лекия състав причиняване на смърт при непредпазливост съдът е сложил наказание 9 години, при условие че е предвидено наказание от 5 до 15 години, което означава някъде около средата“, каза Ковачева.

Тя подчерта, че защитата на дъщерята на Милен Цветков иска по-тежка присъда, за да се създаде прецедент.

Междувременно другият адвокат на близките на Цветков подчерта, че делото за смъртта на журналиста категорично ще стигне до трета инстанция.

„Основният спор е формата на вината, която държавното обвинение и ние като частни обвинители, поддържаме пред съда. Ние твърдим, че следва да бъде квалифицирано деянието като такова, извършено при условията на евентуален умисъл. До настоящия момент нашата теза не е приета от съдебните инстанции“, обясни адвокат Менко Менков пред NOVA.

По думите му на първа инстанция е наложено високо наказание според обвинението, по което се предвиждат от 3 до 15 години затвор.

Кристиан Николов получи 9 години лишаване от свобода, без да се признава евентуална умисъл.

„Първоинстанционният съдебен състав е наложил наказание над средния размер. Присъдата е значителна по размер с оглед квалификацията. Ако по-горните инстанции приемат тезата на държавното и частното обвинение и преценят, че става въпрос за евентуален умисъл, тогава претендираме деяние, при което законът предвижда в единия случай от 10 до 20 години затвор, в другия – от 15 до 20 или доживотен затвор“, обясни Менков.

Кристиан Николов отрича да е употребявал наркотици, а твърди, че е употребявал чай и паста. „Тази негова теза е опровергана от всички доказателства по делото. Те сочат, че е употребил няколко вида наркотични вещества – амфетамини, кокаин, тетрохидрокарабинол, който се съдържа в марихуаната. Не могат да бъдат приети чрез изпиване на чай или миене на зъби“, коментира Менко Менков.

Той обясни, че в случая не може да се говори за обвинение за пряк умисъл. „Но дали пряк, или евентуален умисъл – наказанията са едни и същи“, обясни още юристът.

Менков припомни, че доказателствата по делото сочат, че Николов се е движел със 195 км/ч при ограничение от 50 в централната градска част.

„Доказано е, че няма реакция на водача, не е предприел никакви мерки нито да спре, нито да намали скоростта, нито някаква маневра, за да се опита да предотврати удара. Разчитал е на провидение, на шанс, разчитал е на нищо, така както казва теорията, за да е налице умисъл“, каза Менков.

Прегледана: 153465

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече