Георги Лозанов: Кресливите лични мнения заглушават фактите

0

В България има много силно проникване на руската пропаганда и много малка защитна способност на хората да оказват съпротива. Сега всичко е въпрос на интерпретация. Живеем в ситуация на постистина и във време, в което личните мнения в своята кресливост са способни да заглушат фактите.

Това коментира доц. Георги Лозанов в интервю за Фрогнюз.

Отдавна се опитваме още от училище и най-ранна възраст да въведем предмет “Медии”, както има четене и писане. Това фронт. Децата се учат от малки как да си слагат противогази, как да влизат в бомбоубежища. Положението е сходно. Хибридната война е такава, но тя не поразява телата, а личността на човек, допълва Лозанов.

В България съществуват и двата фактора – много силно проникване на руската пропаганда и много малка защитна способност на хората да оказват съпротива, да мислят и да си дават сметка, че са обект на пропаганда, конспиративни теории и фалшиви новини – с това той обясни последното място на България в ЕС по медийна грамотност.

По-възрастните са най-големите жертви на пропагандата. От там започва всичко. Те нямат чувство за опасност, защото вярват на тази пропаганда. Пазим се най-много да не изпълняваме евроатлантическите си ангажименти, за да не ядосаме Путин. Това е стратегията на националната ни сигурност на хората, чието мислене е поразено от руската пропаганда. А те не са малко. Това е чист симптом за тежките поражения, които е нанесла пропагандата, коментира Георги Лозанов.


Когато образованието не е специално, а е част от гражданското общество, гражданската култура, свързана с права, със защита на свободата. Тя е голям в дефицит у нас. Когато всичко това се интегрира в тази култура и ти си свързан с нея, това само по себе си е медийна грамотност. Ако можеш да следиш за човешките права и тяхното спазване, вече си полуграмотен по отношение на това какво медиите правят и къде ги нарушават, смята той. 


Но у нас гражданските организации са стигматизирани. Хората, които работят там, са наричани “грантаджии” – заклеймяващ термин. За всичко е виновен Джордж Сорос. През тази стигма гражданското общество в България загуби своите позиции. Колкото повече гражданското общество губи позициите си, толкова повече Путин ги засилва, допълва Лозанов. 

Прегледана: 150625

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече