Започва ли руската телевизия да „изневерява“ на Путин?

0

„Трябва да спрем да лъжем. Нашият народ не е глупав“, заяви наскоро по руската телевизия бившият генерал Картаполов. Признания, че „нещата не вървят добре“ се чуват вече и от рупори на путиновата пропаганда. Какво става?

„Нещата не вървят добре за нас на бойното поле“ – това призна наскоро в предаването си по телевизия „Россия 1“ един от най-известните руски водещи Владимир Соловьов, пише Дойче Веле. Военният репортер Александър Сладков също съобщи за трудности в Украйна в най-гледаното време, посочвайки, че ситуацията е можела да бъде предвидена: „Все още се учим. Знам, че е ужасно да се чуе това на осмия месец от операцията.“ 

Настъпилият обрат в подхода на руската държавна медия най-вероятно се дължи на преки указания от Кремъл, предполага информационната агенция „Блумбърг“, позовавайки се на свои източници, запознати с начина по който Кремъл управлява редакционната политика на медиите. За първи път се съобщава за военни поражения и за отстъпления. Зрителите в страната са вече могат да получат по-реалистична картина на случващото се на бойното поле, но зад всичко това съществува стратегия, отбелязва и германският „Ханделсблат“. „Неуспехите са толкова значителни, че вече не могат да бъдат премълчавани дори в Русия“, коментира темата „Тагесшпигел“. А вероятно в дъното на всичко е загрижеността на Путин, че „неговата непрестанно оптимистична пропаганда подхранва все по-големи съмнения сред обществото“.

Критики са допустими, но не и към Путин

Промяната в официалната информационна политика на Москва е довела до увеличаване на „необичайно публичните критики към военните“, пише „Блумбърг“. Допуснатата контролирана „гласност“ е толкова широко разпространена, че в последно време дори чеченският лидер Рамзан Кадиров нападна директно руското Министерство на отбраната. Същевременно критики към Путин и решението му за инвазията, която започна на 24-и февруари, не се позволяват. 

„Трябва да спрем да лъжем“, е заявил и бившият генерал Андрей Картаполов в популярно руско токшоу. В момента Картаполов е в ръководството на комисията по отбрана в долната камара на Думата. „Нашият народ не е глупав“, подчерта той.

„Войната не може да бъде спечелена“

„Блумбърг“ твърди и, че от началото на лятото президентът Путин е провел поне две срещи с малка група руски военни кореспонденти. Едната от тях се е състояла малко преди решението за частичната мобилизация. Някои от кореспондентите са си задали въпроса дали Путин е получавал пълна информация за случващото се на бойното поле, твърди медията.

„Вчера загубихме 16 селища в района на Херсон. Какво ще загубим днес?“. С този въпрос Олга Скабеева се обърна към руски военен в предаването си на пети октомври. Неговият отговор бе, че случилото се било маневра с елементи на изтегляне.

„Вече има всеобщо разбиране, че войната не може да бъде спечелена“, споделя пред британския „Гардиън“ журналист от руската държавна телевизия, пожелал да остане анонимен. Според негополитическият елит в страната е обхванат от „силен страх“.

Прегледана: 150695

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече