Защо бягат в чужбина младите ли? Отвратени са от политиците, които искат да ги върнат

0

България се топи. Много млади хора ѝ обърнаха гръб и едва ли ще се завърнат, отвратени от безотговорни политици, които подклаждат страх и сеят дезинформация. Как се стигна дотук? Коментар на Георги А. Ангелов.

България се топи. Вероятно е най-бързо топящата се нация в света или поне е в топ 5. Към 7 септември 2021 година населението на България е било 6 519 789 души – според официалните данни на НСИ. За 10 години, между двете преброявания, българите са намалели с близо 845 000 души или с 11,5 на сто. Това е и най-голямото намаление от всички преброявания досега.

Минус 90 000 души заради Ковид

Според НСИ основната причина е отрицателният естествен прираст – тоест разликата между раждаемостта и смъртността. Данните сочат, че за десет години сме намалели с около 500 000 души, а  други 344 000 българи са напуснали страната за този период.

Коефициентът на раждаемост у нас е около средния за ЕС -1,50. Това говори, че основният проблем за топенето на България всъщност е емиграцията, а отрицателният естествен прираст е следствие от нея, тъй като младите напускат България заедно с децата си.

„През целия период страната има отрицателен естествен прираст, като най-висок той е бил миналата 2021 година, минус 90 000 души. Всички сте запознати с голямото отражение на пандемията върху общата смъртност в страната през последните две години“, каза Магдалена Костова, директор „Демографска статистика“ в НСИ, цитираната от БНТ.

Топенето на нацията е любима предизборна тема

Топенето на нацията е любима предизборна тема на политиците, особено на популистите от всякакъв калибър, с каквито изобилства родната политическа сцена. На пръв поглед парадоксално, но всъщност закономерно, именно тези „най-загрижени за нацията” български политици носят голяма част от вината за бързото изчезване на България, защото произвеждат дезинформация и/или яхат общественото недоволство, създадено от тях. Това вече е и научно доказано, след като излязоха статистически данни и изследвания за това как Ковид се е отразил на смъртността.

Изследване, публикувано в научното списание „Nature“, показва и последиците от инфодемията в България – средната продължителност на човешкия живот у нас вече е скъсена с около година и половина. В изследването се прави връзка с факта, че нивото на ваксинацията в България е най-ниското сред разглежданите европейски страни, а съкращаването на продължителността на живота у нас е най-голямото. Няма нужда да припомняме, че ИТН и партийната ѝ телевизия изгряха в най-високата политическа орбита, включително и благодарение на дезинформацията за Ковид и ваксините, която се лееше постоянно.

Същата ракета носител използваха и от „Възраждане”. А Стефан Янев, докато беше служебен премиер, твърдеше, че нямало нужда от информационна кампания за ваксинации. Дори и от БСП се включиха в този хор. Президентът Румен Радев също не направи изключение, нито пък Борисов, докато беше премиер.

Играчите на „тихия фронт“ са едни и същи

Няколко доклада на службите за сигурност в държави от ЕС сочат, че Русия, а и Китай умножават и координират дезинформацията, свързана с пандемията от коронавирус. Голяма част от българските политически лица, които разпространяваха дезинформация за Ковид и ваксините, сега разнасят проруска дезинформация и за войната в Украйна. И лесно могат да бъдат разпознати.

Опростените наративи, с които Путиновата машина за дезинформация се опитва да оправдае избиването на невинни граждани, са няколко: „Зеленски от 8 години води война срещу собствения си народ; на Путин не му беше оставен друг избор; мирът може да се постигне само с дипломатически усилия, а не с военни; даването на оръжия на Украйна само удължава войната”. Хората, които ги повтарят, нерядко вярват и в други небивалици – например, че линиите с кондензирана пара, оставяни от самолетите по небето, разнасят Ковид и други болести.

Мнозина политици в България говорят, че трябва да се върнат младите от чужбина. Само че мислещите и образовани хора надали ще останат да живеят и отглеждат децата си в България, за да врат в токсичния казан от страх и дезинформация, докато безотговорни политици подклаждат огъня, за да се доберат до власт и пари.

България е на последно място в ЕС по медийна грамотност за 2022 година – сочи индексът на „Отворено общество – София“. Страната е с крайно нисък потенциал за устойчивост срещу фалшиви новини – на 33-то място от 41 европейски страни.

Политическа воля?

Дори и да е много късно, все още има какво да се направи срещу дезинформацията и за повишаване на медийната грамотност – вече има достатъчно изследвания и методики в страните от НАТО и ЕС.

Но за това са необходими политическа воля и осъзнаване на проблемите.

Ако подронените основи на националната сигурност не бъдат укрепени, ерозията от проруска дезинформация, която видимо е навлязла във всичките ѝ подсистеми, просто ще ги срине. Ако не бъдат взети веднага мерки, политиците ще продължат да използват дезинформацията, защото тя им носи бързи гласове.

Източник: Дойче Веле

Заглавието е на редакцията.

Прегледана: 147050

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече