Журналист на BBC, отразяващ протестите в Китай, е арестуван и бит

0

Телевизия BBC съобщи, че един от нейните журналисти в Китай е бил арестуван и пребит от полицията, докато е отразявал протестите срещу политиката на страната за „нулев ковид“.

В неделя стотици хора излязоха по улиците на големите китайски градове в рядък случай на обществен гняв срещу държавата, съобщава Сега.

„BBC е изключително обезпокоена от отношението към нашия журналист Ед Лоурънс, който беше арестуван и окован с белезници, докато отразяваше протестите в Шанхай“, се казва в изявлението на телевизията.

Лорънс, работещ в страната като акредитиран журналист, е бил задържан за няколко часа, като през това време е бил бит и ритан от полицията, съобщава BBC. По-късно той е освободен. „Много е тревожно, че един от нашите журналисти е бил нападнат по този начин, докато е изпълнявал задълженията си“, се казва в изявлението.

„Не получихме официално обяснение или извинение от китайските власти, освен твърдението на служителите, които по-късно го освободиха, че са го арестували за негово добро, в случай че се зарази с коронавирус от тълпата“, се добавя в изявлението. Според BBC това не е достоверно обяснение.

Безпрецедентното гражданско неподчинение тръгна след пожар в жилищна сграда в град Урумчи, регион Синцзян, където загинаха 10 души. Интернет-потребители предположиха, че евакуацията е била възпрепятствана заради заключени врати, защото сградата е била под частичен локдаун – версия, която властите отричат. Управата в Урумчи поднесе изинения и обеща смекчаване на мерките.

Междувременно, при излъчването на световното първенство по футбол китайската телевизия не показва лица на зрители без маски – кадри, които предизвикват гняв сред зрителите, подложени на дълги карантини и масови тестове. Цензурирано беше отворено писмо в местната социална мрежа WeChat, в което се поставяше въпроса дали Китай и Катар се намират на една и съща планета.

Прегледана: 132790

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече